Rama: Oslobađanje kosovskih policajaca otvara put za dijalog

Reagovao i Rama.
Image
Foto: sot.com.al

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da oslobađanje trojice kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti ponovo otvara put za produženje procesa dijaloga.

Rama je na Tviteru napisao da se oslobađanjem okončava „proizvoljno lišavanje slobode tri osobe koje nisu počinile nikakav zločin“.

On je poručio da mu je „drago što je sila razuma pobedila razum sile“.

„Voleo bih da silom razuma odmah krene dugo očekivana deeskalacija od svih i da dalje razrešimo čvorove konačnog procesa normalizacije između Kosova i Srbije“, poručio je.

Rama je ocenio da su se Kosovo i Srbija okrenuli ka „frontu unutrašnje politike“ i ka anketama „raspaljenim nacionalističkom retorikom“, a da su okrenule leđa vitalnom dijalogu koji se tiče budućnosti, regiona i odnosa sa demokratskim svetom.

„U međuvremenu situacija na severu se degradira iz sata u minut, povećavajući mogućnost balkanskog ‘Donbasa’ u srcu Evrope. Ova mogućnost, čak i kad se samo pomisli, je katastrofalna, pa se mora eliminisati po svaku cenu“, napisao je Rama.

Po rečima premijera Albanije, odugovlačenje spovođenja francusko-nemačkog plana i „skretanje fokusa ka demonstracijama sile“, mogu da koštaju region,“bez sumnje, Srbiju, ali posebno Kosovo, više nego bilo koga drugog… s dugoročnim posledicama“.

Najavio je da će se u Briselu danas sastati s predsednikom Evropskog saveta, „dragocenim prijateljem“ Albanije i regiona, Šarlom Mišelom.

„Preneću našem prijatelju veliku zabrinutost zbog kritične situacije u regionu i svoje uverenje o neophodnosti konferencije bez vremenskog ograničenja, zatvorene, unutar dobrodošle strukture pod okriljem evroatlantske zajednice, (na kojoj) lideri Kosova i Srbije moraju da zaključe sve tačke sporazuma o normalizaciji“, napisao je Rama.

Pretpretresno veće Višeg suda u Kraljevu potvrdilo je optužnicu protiv trojice kosovskih policajaca zbog krivičnog dela nedozvoljenog nošenja oružja i ukinulo im pritvor. Policajci su uhapšeni 14. juna i prvobitno im je bio određen pritvor od 30 dana.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.