Ristić: Žalosno je što se posle svega ponovo delimo, treba nam zajedništvo i sloga

Izjave nakon žučne rasprave jednog dela građana i poslanika u Skupštini Srbije u Zvečanu.
Image
Foto: Radio Kontakt Plus

„Žalosno je što se posle svega ponovo delimo i ponovo tražimo neki razlog za konflikt“, izjavio je u Kosovskoj Mitrovici, predsednik Pokrajinskog odbora Narodne stranke Kosovo i Metohija, Žarko Ristić, nakon što su poslanici srpske opozicije tokom posete Zvečanu naišli na negodovanje i optužbe nekolicine okupljenih građana.

Poslanici Skupštine Srbije – Miroslav Aleksić, Aleksandar Jovanović Ćuta i Danijela Nestorović, došli su danas na Kosovo, da kako kažu, pruže podršku svom narodu. Međutim, naišli su na negodovanje dela okupljenih građana u Zvečanu, optuživši ove poslanike da su došli zarad prikupljanja političkih poena.

„Doživeli smo istu mantru kao i u Srbiji – iste prozivke, isti način obraćanja prema ljudima. Pričaju o nekoj neslozi, a vidim da su ovde Srbi koji su ostali, mnogo kohezivni i žele slobodu, neku pravdu. Žalosno je – riba od glave smrdi, pa se to preslikava po celom terenu Srbije“, naveo je Ristić.

Ističe da su danas došli na Kosovo kako bi saslušali ljude i čuli sa kojim se problemima suočavaju.

„Nažalost, sve je to ostalo u neki drugi plan, zato što su pojedinci došli sa tom ponovnom mantrom i pričaju kako mi hoćemo samo političke poene. Naravno da mi nećemo političke poene, mi smo tu bili i pre i sada smo tu i bićemo uz ovaj narod. Žalosno je što se posle svega ponovo delimo i ponovo tražimo neki razlog za konflikt. Sad nam je najpotrebnije zajedništvo i sloga“, podvlači Ristić.

Navodi da su danas imali probleme i na samom Jarinju.

„Mi smo već imali problema na samom ulasku na Kosovo, na prelazu Jarinje. Tom prilikom su nas naši policajci pustili, ali su verovatno nekome dojavili da nas zaustave i stavili nas sa strane. Našli su nam neke tehničke nedostatke što se tiče vozila i morali smo da krenemo peške. Sreća, zahvaljujući dobrim ljudima koji su prolazili ka Mitrovici, povezli su nas, pa smo došli do Zvečana“, kazao je Ristić.

Nedeljković: Narod je ogorčen svime što se dešava na Kosovu, verujem da su takvi prema svim političarima

Građanski aktivista iz Kosovske Mitrovice, Dejan Nedeljković, smatra da je bolje to što poslanici nisu najavili današnju posetu, jer bi, verovatno, kako kaže, pripadnici Srpske liste napravili „još veći haos“.

„U neku ruku mogu da razumem ljude koji su na protestu, zato što je narod ogorčen svime što se dešava na Kosovu, pogotovu svim hapšenjima, svim spiskovima na kojima su Srbi. Verujem da su takvi prema svim političarima i verujem da je došao neko iz SNS-a, da bi se ponašali isto.“

Ipak, ističe da su opozicioni poslanici došli sa namerom da pruže podršku i da se lično uvere u situaciju na terenu.

„Ono što im mi prenesemo je značajno, ali i nije. Bolje je kad se sami uvere, nego kad im mi objašnjavamo“, naveo je Nedeljković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.