Rode: Važna primena, a ne potpisivanje Ohridskog sporazuma, posebno osnivanje ZSO

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode je rekao da se ne razgovara o tome da li treba potpisati Briselski i Ohridski sporazum, već o njegovoj primeni i da je primena veoma važna, posebno o ZSO.
Image
Foto: Kosova info

„Ono što nam je sada potrebno je implementacija, a ne rasprava o tome kako ćemo do toga doći. Jer ranije je bilo mnogo sporazuma koji su potpisani, a nisu sprovedeni. Zato smo sada fokusirani na implementaciju. Sada vidimo implementaciju energetske mape puta, takođe implementaciju koja znači da ljudi menjaju tablice. Za nas je važna primena Briselskog i Ohridskog sporazuma. Kosovo mora da obavlja svoje dužnosti, pa tako i Srbija“, rekao je Rode za RTV 21.

Pozvao je Vladu Kosova da ispuni svoju obavezu osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

„To je ono što EU, Nemačka i svi bliski partneri Kosova očekuju od nje. Obaveza Kosova od 2015. godine je uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom i deo je Briselskog i Ohridskog sporazuma za Kosovo, a glavni deo je osnivanje ZSO. Kao što smo rekli, to je tek počelo i druga strana, Srbija, mora da izvrši svoje obaveze“, dodao je Rode.

Prema rečima nemačkog ambasadora, rešenje tenzija na severu zemlje je kroz proces normalizacije i uspostavljanje asocijacije.

„Deo rešenja i rešenje je proces normalizacije i doneće Zajednica opština sa srpskom većinom i to je cilj normalizacije života za sve na Kosovu i to uključuje i sever“, kazao je nemački ambasador.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.