RSE: Borelov kabinet predložio mere protiv Kurtija i Vlade Kosova

Kabinet visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borela izradio je predlog paketa mera usmerenih protiv kosovske vlade i premijera Aljbina Kurtija
Image
Foto: Shutterstock

Kabinet visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela izradio je predlog paketa mera usmerenih protiv kosovske vlade i premijera Aljbina Kurtija, za koje se smatra da nemaju političku volju da preduzmu neophodne mere u pravcu deeskalacije situacije na severu Kosova, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kako RSE saznaje iz diplomatskih izvora, među predloženim merama koje je sačinio Borelov kabinet je obustava slanja pozivnica za događaje na visokom nivou, kao i bilateralnih poseta (na Kosovu) osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu.

Takođe, predlaže se smanjenje prisustva na javnim događajima vezanim za finansijsku saradnju EU, koji uključuju članove kosovske vlade.

Predlaže se i obustva značajnog finansiranja od strane EU počev od suspenzije odobravanja i implementacije predloga koje je Kosovo podnelo na poslednjoj rundi Investicionog fonda za Zapadni Balkan kao suspenzija nekih podobora EU i Kosova u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Portparol EU Peter Stano je potvrdio u utorak da je kabinet šefa evropske diplomatije podelio sa državama članicama EU „nacrt mera koje treba preduzeti ako premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija“.

Diplomatski izvori iz više država članica su za RSE potvrdili da države članice EU nisu obavezane da sprovedu predložene mere, ali se od njih svakako očekuje da oni iste ispoštuju.

Neki diplomatski izvori su nagovestili da su pojedine države EU „već preduzele neke mere“ koje su slične sa nekim elementima u paketu predloga koji je sastavio kabinet Žozepa Borela.

EU je 3. juna zatražila od kosovskih vlasti da postupi na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, kao i da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada, kao i da se što pre moguće raspišu prevremeni izbori.

EU je takođe upozorila da je spremna da preduzme mere protiv onih političara koji odbijaju da preduzmu mere ka smirivanju situacije.

Ove zahteve su šefu kosovske vlade preneli i evropski i američki izaslanici, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar tokom prošlonedeljne posete Prištini.

Međutim, oni nisu dobili garancije Kurtija da će svi zahtevi biti ispoštovani.

Aljbin Kurti je 13. juna potvrdio da je predstavnicima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) preneo svoj predlog za smanjenje tenzija na severu Kosova kao i da ga je prosledio Borelu. Kurtijev plan od pet tačaka obuhvata identifikaciju, krivično gonjenje i suđenje svim pripadnicima kriminalnih grupa koje su napale policiju, NATO snage i novinare, povlačenje nasilnih trupa sa teritorije Kosova i zabranu krivičnih dela protiv institucija Kosova.

Komentarišući sadržaj pisma, portparol EU Peter Stano je ocenio da „do sada nismo videli nikakve odlučne i hitne korake premijera Kurtija potrebne za deeskalaciju situacije“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.