RSE: Šta je Makron rekao o vizama za Kosovo?

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je 17. oktobra u Tirani da je Francuska učinila "gest poverenja u vezi s pitanjem viza za Kosovo".
Image
Foto: AFP

„Želim vrlo jasno reći jednu stvar. Učinili smo gest poverenja po pitanju viza. Što se tiče Francuske, vize su ukinute, jer poštujemo svoju reč. Danas se reč ne drži. Očekujem stvarnu predanost ove dve vlade (Kosova i Srbije) da krenu napred u nadolazećim sedmicama. To je uslov za mir u celoj regiji“, izjavio je Makron.

Neki mediji na Kosovu i u Albaniji objavili su da je Makron u Tirani izjavio da je Francuska suspendovala odluku o liberalizaciji viza.

Francuska novinska agencija AFP je povodom Macronove izjave o vizama za Kosovo u Tirani rekla da je time „zapretio Kosovu da će poništiti odluku o vizama“.

Odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo trebala bi stupiti na snagu 1. januara 2024. godine.

Makron je u Tirani govorio o vizama, povezujući političku situaciju između Kosova i Srbije.

Na konferenciji za medije u Tirani je rekao da prati porast napetosti između Kosova i Srbije i zatražio da obe strane poduzmu korake za deeskalaciju situacije.

„Odgovornost (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića je da nedvosmisleno osudi napade od 24. septembra, jer to doprinosi vraćanju mira na granici. A ono što u narednim fazama očekujemo od vlasti, s obe strane, je jednostavno: reorganizacija izbora u opštinama sa srpskom većinom, učešće Srba u izborima i institucijama, stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom od strane kosovskih vlasti. Očekujem da Vučić pokaže odgovornost, a isto očekujem i od predsednice i premijera Kosova“, rekao je Makron.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.