RTCG: Ministar pravde Crne Gore odbio izručenje srpskog državljanina Prištini

Smatra da je povređen član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama
Image
Foto: Shutterstock

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač odbio je zahtev Prištine o izručenju državljanina Srbije M. V. (61), radi gonjenja za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a koji je uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u ekstradicionom pritvoru, saznaje RTCG u tom Ministarstvu.

Sud je našao da su ispunjeni zakonski uslovi, ali je ministar pravde odbio molbu za izručenje, jer smatra da je povređen član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, prenosi RTCG.

„U rešenju Specijalnog tužilaštva Kosova o pokretanju istrage nije navedeno koje radnje je navodno preduzeo M. V., a koje ulaze u sastav krivičnih djela, već se samo navodi da se posle 24 godine navodno pojavio svedok koji je prepoznao njegovu sliku u nekom albumu“, rekli su izvori iz Ministarstva.

Oni navode da to nije jedini slučaj u kom Priština traži da im se preda državljanin Srbije za ratni zločin.

„Pa je politički momenat, odnos Srbije i Kosova u smislu nedostatka direktne saradnje njihovih pravosuđa i narasle tenzije, koje kulminiraju nešto što ukazuje na sumnju da se radi o političkom progonu, a svakako se radi o licu starije dobi. Zaključeno je da bi izručenjem bio povređen član 3 konvencije, a osnov i ovlašćenje za odbijanje se crpi iz zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i evropskoj konvenciji o ekstradiciji“, rekli su u Ministarstvu.

Crnogorska policija je u septembru uhapsila M. V. (61), državljanina Srbije, koji je osumnjičen da je tokom 1999. godine, na teritoriji Peći, počinio krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva.

FoNet/RTCG/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.