RTS: Pretnje nožem i uznemiravanje srpskih dečaka u Lapljem Selu

Dvojica Albanaca presrela su automobilom grupu od petorice srpskih maloletnika u Lapljem Selu i uz psovke i pretnje nožem, od dece su tražii da kažu da je njihov predsednik Hašim Tači, te da ...
Image
Foto: RTS, Prt. Sc.

Incident se, kako javlja RTS, dogodio u petak oko 22 časa u neposrednoj blilzini Srednjoškoskog centra, gde su dečaci sedeli na klupici, kada se uz šrkipu kočnica, nadomak njih zaustavio crveni „tiguan“.

Pomislivši da vozač želi da upita za put do Prištine srpski maloltetnici su se približili auomobilu iz koga je vozač uz psovke i pogrdne reči od njih zahtevao da skandiraju Hašimu Tačiju i vređaju i pogrdniim imenima nazivaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je za RTS ispričao roditelj jednog od maloletnih dečaka, deca su se razbežala, ali je vozač automobilom preprečio put dvojici, izvadio nož i nastavio da ih prati, dok je njegov suvozač sve vreme događaj snimao telefonom.

Deca su se izmakla i uspela da pobegnu, a napadači su nastavili kretanje u pravcu Prištine.

Slučaj su roditelji prijavili policiji u Gračanici.

Kancelarija za KiM: Hitno privesti počinioce

Sinoćnji mučki napad, pretnje i provokacije po etničkoj osnovi na petoricu srpskih mladića u Lapljem Selu kod Gračanice, od strane dvojice Albanaca, direktna su posledica politike mržnje koju svakodnevno generiše Priština, saopšteno je iz Kancelariji za KiM.

Na meti ekstremista našla se srpska omladina i oni tek pukom srećom nisu povređeni u incidentu, u kom su na njih od strane Albanaca potezani noževi, sa očiglednom namerom da budu i upotrebljeni.

Ovaj incident do koga je došlo ispred Srednjoškolskog centra uneo je ogromnu zabrinutost i strah u srpsku zajednicu koja živi u Gračanici i na centralnom Kosovu i Metohiji, jer se roditelji sa pravom pitaju kako smeju decu da puste bez pratnje napolje.

Sve češće na meti ekstremnih Albanaca nalaze se srpska deca koja nemaju prava na mirno i bezbrižno odrastanje samo zato što nose srpsko ime i prezime.

Ovakvoj šovinističkoj, ekstremističkoj politici Prištine koja eskalira svakoga dana i generiše opasne etničke incidente prema svemu srpskom, međunarodna zajednica mora da stane na put, uz jasnu osudu i reakciju na sinoćnji napad.

Zahtevamo da počinioci ovog gnusnog incidenta budu privedeni, uz pritisak na Prištinu da prekine sa politikom nekažnjavanja, jer ona samo dodatno stimuliše izgrednike“, piše u saopštenju kancelarije za KiM.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.