SAD pozitivno ocenile rad Kosovskih bezbednosnih snaga

Ministarstvo odbrane SAD je saopštilo da je direktor za evro i NATO politiku u Kancelariji sekretara za odbranu Alton Buland, kopredsedavao Bilateralnim-odbrambenim konsultacijama sa Kosovom.
Image
Foto: kryeministri-ks

Na ovim sastancima su pozitivno ocenjena dostignuća Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

U saopštenju se navodi da su konsultacijama prisustvovali general-major Stiv Osborn iz Nacionalne garde Ajove, general Kris Mekini, zamenik J5 za globalno partnerstvo i bezbednosnu saradnju iz Evropske komanda SAD (USEUCOM), kao i pukovnik Derek Moslei, viši zvaničnik odbrane i američki ataše za odbranu.

Konsultacijama su prisustvovali i predstavnici ambasade SAD u Prištini, Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane, Ministarstva odbrane Kosova i Generalštaba Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

„Svrha konsultacija je bila da se razgovara o prioritetima bilateralne bezbednosne saradnje i podršci implementaciji desetogodišnjeg tranzicionog plana KBS u profesionalne, multietničke, interoperabilne odbrambene snage NATO, koji podleže civilnoj kontroli“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane SAD.

U saopštenju se ističe da su učesnici ovog sastanka podelili informacije o projektima koji imaju za cilj da pomognu u poboljšanju sposobnosti i interakcije KBS, budućim vojnim angažovanjima, Programu državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ajove i članstvu u međunarodnim organizacijama.

„Buland je čestitao Kosovu na dostignućima koje je KBS postigao u drugoj fazi sveobuhvatnog plana tranzicije i zahvalio ministru Maćedonciju na doprinosu KBS Ukrajini, uključujući pružanje obuke i ekspertize u deminiranju. Lideri su ponovo potvrdili važnost poštovanja najviših standarda demokratskih vrednosti, vladavine prava i ljudskih prava u svim aspektima bilateralnih odbrambenih odnosa“, ističe se u saopštenju.

Nakon sastanka, Buland i Mekini su posetili štab NATO snaga na Kosovu – Kfor, kao i njegov američki kontingent, javila je Beta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.