Safe Journalist osudio pretnje smrću novinaru Vijesti i dvema novinarkama sa Kosova

SafeJournalists mreža najoštrije osuđuje pretnje novinaru televizije Vijesti Nikoli Milosaviću Aleksiću u Crnoj Gori, kao i novinarkama Ardijani Tači Mehmeti i Erjoni Đikoli na Kosovu.
Image
Foto: Kontakt Plus

Kako je saopštila ta organizacija, do pretnji novinaru Nikoli Milosaviću Aleksiću došlo je kada je on pozvao vlasnika firme „Trudbenik“ Vuksana Radonjića i pitao ga za komentar na temu koja se tiče firme čiji je vlasnik, nakon čega mu je Radonjić uputio niz uvreda i pretnji. Radonjić je, između ostalog, pretio da će novinaru „otkinuti glavu“ i ,,da mu ne padne na pamet da objavljuje bilo šta u vezi sa njim i njegovim restoranom”.

Podgorička policija brzo je reagovala i privela, a zatim i uhapsila osumnjičenog za pretnje Vuksana Radonjića. Radonjić je uhapšen po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Još jedan slučaj pretnji smrću desio se na Kosovu, novinarkama Ardijani Tači Mehmeti i Erjoni Đikoli, autorkama istraživačke emisije KIKS Kosova.

Tači Mehmeti i Đikoli dobile su pretnje smrću njima i članovima njihovih porodica, nakon istraživanja pevača Erola Muratija, koji je, kako je istraživanje pokazalo, umešan u prevaru sa slovenačkim pasošima, kao i preprodajom automobila. U mejlu upućenom Udruženju novinara Kosova, novinarke navode da je njima i njihovim porodicama prećeno smrću sa novootvorenog profila na Fejsbuku. Kako novinarke kažu, u porukama je napisano „imate decu, svi ste okruženi decom, zapaliću ih…“. Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji.

„Duboko smo uznemireni i osuđujemo pretnje upućene našim kolegama Nikoli Miloševiću Aleksiću u Crnoj Gori i Ardijani Tači Mehmeti i Erjoni Đikoli na Kosovu. Ove pretnje su direktni napadi ne samo na novinare, već i na samu suštinu slobode štampe i demokratije u obe zemlje. Pozivamo vlasti da deluju brzo i odlučno i da kazne počinioce u skladu sa nacionalnim zakonima. Naš stav je čvrst: uvek ćemo se zalagati za bezbednost novinara i osnovno pravo na slobodu govora. Napad na bilo kog novinara je napad na svačije pravo da bude informisan. Solidarni smo sa našim kolegama i protivimo se svakom obliku pretnje ili nasilja nad novinarima“, izjavio je Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists mreže.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.