SafeJournalists mreža i partnerske organizacije: Pismo zabrinutosti institucijama na Kosovu zbog slučaja novinarke Svetlane Vukmirović

Njoj nije dozvoljen ulazak na Kosovo i obavljanje novinarskog posla.
Image
Foto: Video printscreen

SafeJournalists mreža i partnerske organizacije poslale su pisma Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ombudsmanu i Ministarstvu spoljnih poslova na Kosovu i izrazile zabrinutost zbog slučaja novinarke Radio-televizije Srbije Svetlane Vukmirović.

Podsećaju da je od 2018. godine ovoj novinarki više puta bilo zabranjeno da uđe na teritoriju Kosova.

Poslednji slučaj dogodio se 1. maja 2023. godine, kada je Vukmirovićevoj ponovo zabranjen ulazak, uz obrazloženje da se smatra pretnjom javnom redu, unutrašnjoj bezbednosti, javnom zdravlju ili međunarodnim odnosima. U odluci MUP-a Kosova navodi se da je kosovska policija odbila da dozvoli ulazak novinarki na Kosovo, jer se „predstavila kao stranac“, sa identifikacionim dokumentom koji je izdala Republika Srbija.

Nakon što je advokat novinarke Vukmirović uložio žalbu na ovu odluku, Komisija za žalbe za strance je potvrdila odluku i istakla da je, na osnovu člana 35. Ustava Kosova, građanima Kosova zagarantovana sloboda kretanja i da Vukmirović može da pređe prelaz sa identifikacionim dokumentom koji su izdale institucije na Kosovu, pod uslovom da ispunjava kriterijume definisane važećim zakonima.

SafeJournalists mreža i partnerske organizacije traže objašnjenje od Ministarstva unutrašnjih poslova zašto novinarki Vukmirović nije dozvoljen ulazak na teritoriju Kosova i zašto se smatra pretnjom po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose, posebno imajući u vidu da joj je dozvoljen nesmetani ulazak na teritoriju sa kosovskim dokumentima.

„Takođe, zahtevamo od Ministarstva spoljnih poslova da obezbedi da institucije na Kosovu poštuju potpisane sporazume između Beograda i Prištine i da se propisi poštuju bez diskriminacije. Zamolili smo Ombudsmana da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti da utvrdi da li je bilo propusta u radu MUP-a u ovom slučaju“ – navode.

Podsećaju i da se u Evropskoj povelji o slobodi štampe navodi da je sloboda štampe od suštinskog značaja za demokratsko društvo i da pravo novinara i medija na prikupljanje i širenje informacija i mišljenja ne sme biti ugroženo, ograničeno ili podložno kažnjavanju.

„Mediji i novinari imaju pravo na nesmetan pristup svim izvorima vesti i informacija, uključujući i one iz inostranstva“ – podcrtavaju iz SafeJournalists.

Potpisnici – Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore, Evropska federacija novinara (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) i Free Press Unlimited (FPU).


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.