Sastanak Kurti-Vučić: Ambasada SAD traži ozbiljnost u primeni Ohridskog sporazuma, uključujući i ZSO

Iz ambasade SAD o predstojećem dijalogu.
Image
Foto: Klan

U četvrtak, 14. septembra, u Briselu će biti održan sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje glavnog evropskog diplomate Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslava Lajčka.

Ovaj sastanak za Klan komentarisala je ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini.

„SAD nastavljaju da snažno podržavaju dijalog kojim posreduje Evropska unija kao način za postizanje mirnog i produktivnog odnosa između Kosova i Srbije“, naveli su iz ambasade za Klan.

Pozvali su strane da ozbiljno shvate obaveze koje proizilaze iz Ohridskog sporazuma i krenu napred u postojećim i ranijim obavezama u okviru Ohridskog dijaloga i sporazuma.

„Tražimo od Kosova i Srbije da ozbiljno shvate svoje obaveze iz sporazuma o normalizaciji koji su postigli ranije ove godine i počnu da napreduju u ispunjavanju svojih postojećih i prethodnih obaveza u okviru Ohridskog dijaloga i sporazuma, uključujući uspostavljanje Asocijacije opština sa srpskom većinom“, kaže se u odgovoru.

„Konstruktivno angažovanje i iskreni napori dobre vere Kosova i Srbije doneće trajne koristi građanima, uključujući ekonomski rast i obezbediće dugoročnu regionalnu stabilnost“, navodi se.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.