Srpska demokratija predlaže da OEBS preuzme organizovanje referenduma na severu Kosova

Srpska demokratija predlaže da organizovanje referenduma na severu Kosova preuzme OEBS, „kako bi se osigurao fer i pošten proces smene gradonačelnika“.
Image
Foto: Srpska demokratija

„Prilikom napuštanja kosovskih institucija na severu Kosova novembra 2022. godine, Srbi su napustili i opštinske izborne komisije. Čak i da su u međuvremenu novi ljudi primljeni na te pozicije, ti pojedinci ne poseduju znanje i iskustvo za sprovođenje ovakvog bitnog demokratskog procesa kao što je referendum“, saopšteno je iz Srpske demokratije.

Centralna izborna komisija (CIK) nema dobru volju niti kapacitete da sprovede referendum bez nepravilnosti, smatraju.

Zbog toga, kako navode, građani opravdano ne veruju kosovskoj vladi i njenim institucijama.

„Neopravdano dugi redovi čekanja kako bi se birači odvratili od glasanja, namerno pogrešno informisanje birača o njihovom biračkom mestu, masovno proglašavanje glasačkih listića nevažećim kako bi referendum bio neuspešan, namerno premeštanje biračkih spiskova iz jedne opštine u drugu da bi se građanima onemogućilo da glasaju na referendumu u svojim matičnim opštinama, članovi biračkih odbora koji ne govore srpski jezik, članovi vladajućeg Samoopredeljenja koji bi mogli da opstruišu proces i podrže aktuelne ‘nelegitimne gradonačelnike’ da ostanu na vlasti, povećano prisustvo specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinama na severu Kosova pogotovo oko biračkih mesta, što bi moglo da se protumači kao dodatni pritisak na birače“, samo su neke od „opstrukcija“ koje bi, kako ističu, mogle da nastanu na dan referenduma.

Ukazuju da su prethodne lokalne izbore na severu Kosova pratile i brojne nepravilnosti poput glasanja u kontejnerima, nedovoljna izlaznost birača, kao i biračka mesta u neposrednim blizinama policijskog punkta.

Smatraju da bi jedino OEBS mogao da obezbedi demokratski proces referenduma, jer poseduje kapacitete i iskustvo u organizovanju izbornih procesa.

„Tražimo sastanak sa predstavnicima OEBS-a na Kosovu kako bismo izložili detalje i dodatne razloge u korist teze da OEBS treba da preuzme organizovanje referenduma 21. aprila na severu Kosova“, saopštili su iz Srpske demokratije.

Istovremeno su pozvali aktuelne gradonačelnike da podnesu ostavke jer, kako navode, „skupljeni potpisi u peticiji jesu nesumnjivo višestruko brojniji nego glasovi koje su oni osvojili na prethodnim lokalnim izborima“.

Od međunarodnih predstavnika, organizacija i ambasada na Kosovu, od UNMIK-a, EULEX-a, Kancelarije EU na Kosovu izrazili su očekivanje da njihov predlog uzmu ozbiljno u razmatranje, zaključuje se saopštenju Srpske demokratije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.