Siniša Janković: Razgovor sa Prištinom neminovan – jedina alternativa tome je oružani sukob

Razgovor sa Prištinom je neminovan, jer je tome jedina alternativa oružani sukob, izjavio je predsednik Instituta za istraživanje korupcije Siniša Janković za FoNetov serijal Kosinus.
Image
Foto: N1

Prema njegovom mišljenju, ako bi Srbija, uslovno rečeno, želela da povrati Kosovo, onda bi bila potrebna međunarodna konferencija.

U ovom trenutku, međutim, pozicija Srbije u međunarodnim odnosima ne može da garantuje uspeh „da se dobije i jedno malo igralište negde, a kamo li čitava praktično država“, smatra Janković.

Na pitanje o mogućnosti zamrznutog konflikta, on je odgovorio da je to velika igra diplomatije, ali da uspešna država može da pokaže da „radi ispod žita“.

Janković ističe da je potrebno razgovarati na bilo koji način, „a raditi diplomatski koliko se može“.

Na dilemu Evropska unija ili Kosovo, on poredi sa odlukom „da li vam neko strelja oca ili majku, jer Srbija geografski pripada Evropi“.

Evropa ne može tek tako da kaže da okreće leđa Srbiji, uveren je Janković, koji napominje i da se Srbija mnogo ne pita o eventualnom članstvu Kosova u UN.

On je skeptičan prema formiranju Zajednice srpskih opština, dok za referendum u Srbiji o Kosovu naglašava da je potreban samo ako se ispune svi uslovi, bez indoktriniranja biračkog tela ili kapilarnih glasova, jer u protivnom ne bi pružio realnu sliku.

Rizik sukoba postoji, što i vlast potencira u medijima, ali se zna da Vojska Srbije ne može da ode dalje od administrativne linije, predočio je Janković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.