Skoro 39.000 zahteva za izdavanje kosovskih pasoša

Od 3. januara zahtev za kosovske pasoše podnelo je oko 39 hiljada građana, piše danas Koha.
Image

Ovaj broj smatraju prilično velikim u Agenciji za civilnu registraciju, gde kažu da rade u vanrednim uslovima i gde će proći više od 30 dana da bi građani dobili pasoš.

U Agenciji za civilnu registraciju navode da se kasni više od mesec dana za izdavanje pasoša, jer proizvodnja ne može da prati zahteve.

Izvršni direktor Agencije za civilnu registraciju Bljerim Camaj rekao je za KosovaPres da su podigli sve kapacitete kako bi izašli u susret građanima koji su podneli zahteve za pasoš i da su u vanrednom stanju.

„Tačno, imamo 38.708 građana koji su od 3. januara 2024. godine do juče podneli zahtev za izdavanje pasoša, tako da vidimo da je to jako veliki broj, zahtevi građana su veoma veliki. Podigli smo sve kapacitete da građanima obezbedimo pasoše, ali proizvodnja ne može da prati broj građana koji se prijavljuju za pasoše, u vanrednoj situaciji smo“, rekao je on.

Camaj je, prenosi Koha, rekao da građani treba da čekaju 30 dana da dobiju pasoše, jer su u vanrednoj situaciji zbog velikog priliva zahteva za izdavanje pasoša.

Prema njegovim rečima, za kosovske pasoše apliciraju i Srbi.

„I građani Srbi, od kada smo krenuli sa viznom liberalizacijom, sve su veći zahtevi u severnim opštinama, kao i u južnim opštinama koje imaju srpsku većinu… povećava se broj za dobijanje pasoša”, rekao je o on.

Inače, zvaničnici prištinskog aerodroma saopštili su da je od 1. do 15. januara 2024. godine na Međunarodnom aerodromu u Prištini registrovano 103.248 odlaznih putnika.

„Imamo oko 20 odsto više letova i oko 15 odsto više putnika nego u istom periodu prošle godine. Imamo oko 112 letova i oko 23.000 putnika više“, naglasili su zvaničnici aerodroma.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.