SO Severna Mitrovica: Finansijska pomoć deci i bračnim parovima u 2024.

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica, usvojili su danas predlog o dodeli finansijske pomoći za decu rođenu u 2024. i bračne parove koji se venčaju u ovoj godini.
Image
Foto: Kontakt Plus

Odluka se odnosi na bebe sa prebivalištem u opštini Severna Mitrovica, kao i na parove koji se venčaju po kosovskom sistemu, u sklopu istoimene opštine. Deca će dobiti 300, dok je za bračne parove predviđeno 500 evra.

Prema rečima predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, Nedžada Ugljanina, sprovođenje ove odluke očekuje se najkasnije za mesec i po dana.

Odluka je usvojena na iniciijativu gradonačelnika Severne Mitrovice, Erdena Atića, a kako je ranije najavio, sredstva za decu biće uplaćena na žiro račun majke, a za bračne parove na račun supruge.

Tokom 2023. policijskoj stanici u Severnoj Mitrovici prijavljeno 297 slučajeva

Na današnjoj redovnoj sednici bilo je reči i o radu Kosovske policije tokom 2023. godine.

Predstavnici policije istakli su da je policijskoj stanici u Severnoj Mitrovici prijavljeno ukupno 297 slučajeva.

Najveći broj slučajeva odnosi se na porodično nasilje, oštećenje imovine, krađu, pretnje, nanošenje lakih telesnih povreda, te saobraćajne nezgode.

Predstavnici policije takođe su naveli su da je tokom protekle godine za nepropisno parkiranje izdato ukupno 170 saobraćajnih kazni.

Zaključili su da je tokom 2023. godine broj prijavljenih slučajeva veći u odnosu na 2022, kada ih je bilo 244.

Problemi taksista: Neregistrovani biznisi, stajališta i dokumentacija

Na sednici je pokrenuto i pitanje taksista, a odnosi se na neregistrovane biznise, poteškoće u vezi sa stajalištima, kao i na saobraćanje sa mešovitom dokumentacijom.

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Katarina Ađančić, kaže da je do sada održala tri sastanka sa članovima udruženja i samostalnim taksistima.

Na sastancima je, između ostalog, bilo reči o nedostatku adekvatnog taksi stajališta u gradu za veliki broj taksista. Reč je o 50 samostalnih taksista i oko 20 vozača iz udruženja.

Prema rečima Ađančićeve, predloženo je rešenje koje uključuje tri lokacije – stajalište kod pijace u Kolašinskoj, kod Poleta, kao i kod Sreza.

Naglasila je da će se o ovom predlogu tek dogovarati kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

U vezi sa registracijom biznisa, Ađančić je istakla da su taksisti spremni na saradnju i da se uveliko informišu od kolega koji već posluju u sistemu.

Takođe je napomenula da za sada neće biti sankcionisanja onih koji koriste mešovita dokumenta prilikom saobraćanja.

„Ukoliko bude neke odluke za konverziju dozvola, to će biti dobro i za njih“, zaključila je.

Usvojen nacrt uredbe za privremeno korišćenje površina i javnih površina: Tarife prema gradskim zonama

Na sednici je usvojen nacrt uredbe koji reguliše privremeno korišćenje površina i javnih prostora u gradu.

Prema rečima predsedavajućeg Skupštine opštine Severna Mitrovica, Nedžada Ugljanina, vrednost za plaćanje određuje se prema gradskim zonama, kojih ima tri.

Tako je npr. za postavljanje reklama, panoa i tabli u okviru prve zone, predviđeno plaćanje od 4.00 evra po metru kvadratnom na mesečnom nivou, u drugoj zoni 2.50 evra, dok je za treću zonu potrebno izdvajiti evro i 50 centi.

Prema istoj uredbi, dozvola za postavljanje stolova i stolica ispred hotelijerskih uslužnih lokala izdavaće se za period od 1. marta do 30. septembra, i taj period se smatra sezonskim. Porez za korišćenje javnih površina u narednim mesecima plaćaće se prema usvojenoj Uredbi.

Tarife za postavljanje stolova i stolica na javnim površinama takođe će varirati prema gradskim zonama. Prva zona će iznositi 4.00 evra po metru kvadratnom na mesečnom nivou, druga zona 2.50 evra, dok je za treću zonu predviđen iznos od 1 evro i 30 centi.

Celokupni narct dostupan je na sajtu Ministarstva administracije lokalne samouprave.

O peticiji za opoziv odluke o dodeli zemljišta kod Vojnog remonta

Predsedavajući, Nedžad Ugljanin, osvrnuo se i na peticiju za opoziv odluke SO Severna Mitrovica o dodeli parcele kod Vojnog remonta kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, koju mu je 25. januara predala Srpska demokratija.

Kaže da skupština, nakon predaje, ima rok od mesec dana da je razmatra.

„Mi smo u obavezi da primimo svaku inicijativu, peticiju koju podnose građani. Mi prema tome treba da se odnosimo u skladu sa zakonom i administrativnim uputstvom. U roku opd mesec dana treba da razmatramo tu peticiju. U kontaktu sam sa Ministarstvom administracije lokalne samouprave“, naveo je Ugljanin.

I tokom današnje sednice, koja je trajala oko tri i po sata, novinari su se susreli s poteškoćama u praćenju, zbog nepotpunog prevoda.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.