Šolc: Smiriti napetosti, što pre sprovesti izbore i primeniti sporazum o ZSO

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se što pre primeni dogovor iz Ohrida i smire napetosti na severu Kosova i Metohije i istakao da su Francuska, Nemačka, Italija i SAD intenzivno uključene u ...
Image
Foto: Michael Sohn/Pool via REUTERS

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se što pre primeni dogovor iz Ohrida i smire napetosti na severu Kosova i Metohije i istakao da su Francuska, Nemačka, Italija i SAD intenzivno uključene u proces deeskalacije situacije.

Olaf Šolc je na konferenciji za novinare u Berlinu sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim ukazao na važnost održavanja izbora na severu KiM i primenu dela sporazuma o Zajednici srpskih opština.

On je dodao da se nada da će Beograd i Priština primeniti Ohridski sporazum, prenosi Dojče vele na albanskom.

Šolc je, na pitanje da li su sankcije pravi način da se strane primoraju na deeskalaciju situacije, rekao da predloženi sporazum, koji su ispregovarale dve strane, predstavlja dogovor za regulisanje odnosa i da on mora odmah da bude primenjen.

„To podrazumeva niz dogovora i oni moraju sada da se primene. Sa naše tačke gledišta, važno je da svi doprinesu smanjenju napetosti, da se što je pre moguće održe izbori u srpskim opštinama na Kosovu, da na njima bude visoka izlaznost i da izabrani ne budu samo formalno izabrani, več aktivni i legitimni gradonačelnici opština, da se primeni deo sporazuma o Zajednici srpskih opština. To mora sada da bude urađeno“, poručio je Šolc.

Šolc je rekao da se ulažu napori kako bi svi to shvatili, uključujući Evropsku uniju.

„To se odnosi na Francusku, Nemačku, Italiju i SAD, koje su veoma intenzivno uključene u ovaj proces“, rekao je Šolc.

Tanjug/Dojče vele/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.