Specijalizovana veća potvrdila: Uhapšen Hadži Šalja zbog zastrašivanja svedoka i pokušaja ometanja službenog lica u vršenju dužnosti

Hadži Šalja uhapšen je na Kosovu od strane Specijalizovanog tužilaštva.
Image
Foto: Gazeta Express

Prebačen je u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu i pojaviće se uskoro pred sudijom za prethodni postupak. Nalog za hapšenje odnosi se na krivična dela protiv sprovođenja pravde – saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Prema potvrđenoj optužnici, Hadži Šalja tereti se za zastrašivanje i pokušaj ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti ozbiljnim pretnjama, i kao pojedinac učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe.

U optužnici se navodi da su najkasnije od 5. do 12. aprila 2023, Šalja i saizvršioci, uključujući Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija kao grupa koordinisali zajedničke aktivnosti pre i nakon što su Januzi i Bahtijari kontaktirali svedoka 1.

U optužnici se dalje navodi da su Januzi i Bahtijari po nalogu Šalje u dva navrata pojedinačno kontaktirali sa svedokom 1 kako bi ga upotrebom ozbiljnih pretnji i obećanjem koristi naveli da povuče izjavu ili da se uzdrži od davanja iskaza u službenom postupku pred Specijalizovanim većima.

„Po navodima iz optužnice, takvo postupanje pokazuje da je Šalja sa umišljajem zastrašivao svedoka 1 i ometao službena lica, uključujući tužioce i istražitelje Specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službene dužnosti“ – navode iz tužilaštva.

Ovom hapšenju prethodilo je hapšenje Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija na osnovu potvrđene optužnice.

Ova dvojica optuženih uhapšeni su na Kosovu 5. oktobra i dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća dan kasnije.

Prvo pristupanje sudu Hadžija Šalje zakazano je za 13. decembar 2023, u 14:00 časova u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Nakon hapšenja Šalje, Specijalizovani tužilac Kimberli Vest navela je da je zaštita svedoka i dalje prioritet u radu Specijalizovanog tužilaštva.

„Specijalizovano tužilaštvo će i dalje raditi sve što je u njegovoj moći da zaštiti žrtve i svedoke te privede na odgovornost one koji krše kosovske zakone za svoje sopstvene privatne interese“ – rekla je Vest.

Specijalizovano tužilaštvo navelo je i da je ometanje pravde krajnje ozbiljnim delom, te će nastaviti istrage i krivično gonjenje svakoga ko je umešan u bilo koji takav slučaj, uključujući i one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku ili drugu vrstu podrške takvim krivičnim delima.

Dodaju i da su i EULEX i Kosovska policija obezbedili operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.