Srpska demokratija: Arsenijević napadnut na Gazimestanu

Srpska demokratija saopštila je da je danas na Gazimestanu fizički i verbalno napadnut predsednik ove stranke Aleksandar Arsenijević. Najavili su podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih.
Image
Foto: Kontakt Plus

Srpska demokratija sa gnušanjem osuđuje fizičke i verbalne napade na predsednika Srpske demokratije Aleksandra Arsenijevića na Gazimestanu — danas, 28. juna, na Vidovdan, saopšteno je iz ove stranke.

“Kosovska policija je danas na Gazimestanu privodila građane srpske nacionalnosti i skidala im majice jer su ih majice sa srpskim simbolima “provocirale”. Naglašavamo da je ista ta Kosovska policija ignorisala majice sa natpisima “UČK”, “Velika Albanija” i “Albanija”, koje im, po svemu sudeći, nisu zapale za oko”, navode iz ove stranke.

Nije im zapao za oko ni građanin koji je uzvikivao “ovo je albanska zemlja”, govoreći o Kosovu, navode.

“Srpska demokratija će podneti krivične prijave protiv izgrednika i nasilnika, od kojih je jedan kamerman medija Nacionale.com Albion Selitaj. Iako je nekoliko policajaca bilo prisutno kada se desio ovaj napad, svi su tvrdili da ništa nisu videli, iako ih snimak demantuje. Pored toga, podnećemo prijave protiv neprofesionalnih policajaca koji su sve vreme mirno posmatrali ove napade, pa i sami svojim ćutanjem dozvolili da se oni dese”, saopšteno je iz ove stranke. 

Osim Kosovske policije, danas je na institucionalno nasilje ćutao i Euleks, čiji su uniformisani predstavnici odbili da pruže zaštitu Srbima i gospodinu Arsenijeviću, dodaju u saopštenju.

“Iz današnjih dešavanja je nedvosmisleno jasno zašto Srbi i ostale nevećinske zajednice na Kosovu ne veruju Kosovskoj policiji. Pozivamo međunarodnu zajednicu, pogotovu ambasade Nemačke, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i ostalih uticajnih međunarodnih partnera Kosova, kao i Euleks, Kancelariju Evropske unije na Kosovu, Kfor, UNMIK i ostale međunarodne organizacije da izvrše pritisak na Vladu Kosova da prestane sa sistematskim psihološkim zastrašivanjem i institucionalnim nasiljem nad nevećinskim zajednicama — u ovom slučaju, Srbima”, navodi u saopštenju Srpska demokratija.

Red bi bio da međunarodna zajednica prestane da ćuti na institucionalni pritisak koji se svakodnevno vrši nad srpskim stanovništvom na Kosovu, dodaju na kraju.

Iz Kosovske policije ranije danas saopštili su da je obeležavanje Vidovdana proteklo bez incidenata. Opširnije o tome u zasebnoj vesti na ovom linku.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.