Srpska demokratija: Cilj kosovskih vlasti nije naplata struje, već demonstracija sile

Reakcija Srpske demokratije
Image
Foto: Kontakt Plus

Iz Srpske demokratije saopštavaju da je odluka kosovskih vlasti da opštine na severu Kosova plaćaju dug za utrošenu električnu energiju iz sopstvenog i budžeta iz razvojnog Fonda za sever, diskriminatorska, te da za cilj ima primoravanje Srba da napuste sever Kosova.

Dodaju da naplatu navodnog duga Priština potražuje iz sredstava koja su dogovorom usmerena na razvoj većinski srpskih sredina i delimično iz budžeta opština u narednoj godini.

Naplata ovih potraživanja značila bi blokadu računa sve četiri opštine, smatraju iz Srpske demokratije.

„Ovim potezima gospodin Aljbin Kurti dodatno otežava normalizaciju odnosa i nastavlja stihijsko etničko ćišćenje, te opet prisvaja nešto sto mu ne pripada“, navode.

Kako navode, Fond za razvoj severa Kosova „nije privatno vlasništvo Aljbina Kurtija“, te prema njihovoj oceni, on ne može da raspolaže nečim što ne poseduje, a naročito ne sredstvima četiri opštine na severu Kosova, koje predstavljaju javno dobro svih građana.

„Cilj kosovskih vlasti nije naplata električne energije. Posredi je demonstracija sile nad srpskim stanovništvom koje čini većinu u tim opštinama i primoravanje ovog naroda da napusti prostore na kojima živi od pamtiveka. Ovim potezima kosovska vlast nastavlja sprovođenje svog plana o smanjivanju broja Srba na celom Kosovu, a pogotovu na severu Kosova“, navodi se u saopštenju Srpske demokratije.

Zaključuju da je ovaj potez napravljen u cilju blokiranja rada lokalnih samouprava baš u trenucima kada bi, kako navode „po završetku predstojećih lokalnih izbora Srbi opet preuzeli rukovođenje opština“.

Čelnici ove stranke pozvali su sve međunarodne faktore, koji su garanti postignutih sporazuma, da odmah reaguju i „zaustave jednostrane akcije Prištine“.

Podsetimo, mediji su ranije preneli da je kosovska vlada od opština na severu Kosova zatražila gotovo 12 miliona evra za plaćanje dela duga KOSTT-a „kao rezultat preusmeravanja energije u evropsku prenosnu mrežu ENTSO-E“, odnosno energetskih devijacija zbog, kako tvrde, ovih opština. Mediji su naveli i da će deo duga biti isplaćen iz Razvojnog fonda.

Kosovska vlada od četiri opštine na severu traži 12 miliona evra za struju


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.