14:55, 21.06.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus, N1

Reakcije Srpske liste, Srpskog opstanka i Petkovića povodom potpisivanja sporazuma o energeticiNakon današnjeg potpisivanja sporazuma o energetici od strane delegacija Beograda i Prištine, usledile su reakcije Srpske liste, Građanske inicijative "Srpski opstanak" i direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

srpska-lista-potpisivanjem-danasnjeg-sporazuma-onemogucen-upad-u-valac-i-otimanje-srpskog-energetskog-sistema

Foto: Radio Kontakt Plus

Srpska lista pozdravlja postizanje dogovora o energetici.

Iz pomenute političke partije poručuju da taj sporazum ima višestruki značaj za srpski narod i privredu na ovim prostorima.

U saopštenju Srpske liste navodi se da je „ovaj sporazum dokaz da je dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja, te da se njime sprečava mogućnost brutalnog upada u Valač, otimanja srpskog energetskog sistema i ugrožavanje snabdevanja građana, institucija i privrednih subjekata“.

"Srpski narod nikada nije bežao od svojih obaveza, ali smo zahtevali da se to radi u skladu sa dogovorom. Današnjim dogovorom se onemogućava retroaktivna naplata. Sa druge strane, nova kompanija 'Elektrosever' će u svojim rukama imati energetski sistem na severu Kosova uz garancije Evropske unije", stoji u saopštenju.

Naglašavaju da će „svi radnici 'Elektrokosmeta' na severu biti radno angažovani i da se planira zapošljavanje novih radnika u novoj kompaniji“.

Srpska lista tvrdi da je „današnji dogovor najdirektnije ojačao prethodne sporazume iz 2013. i 2015. godine, a ujedno i otvorio put za razgovore o Zajednici srpskih opština“.

GI "Srpski opstanak": Dogovor o energetici ostavlja narod na severu Kosova u mraku

Iz Građanske inicijative "Srpski opstanak" poručuju da danas postignuti dogovor predstavnika Beograda i Prištine u Briselu „ostavlja narod na severu Kosova u mraku“.

Predstavnici pomenute građanske inicijative navode da su „terenske pripreme za postizanje ovog dogovora trajale nedeljama, a da Beograd, Priština i EU nisu našli za shodno da o sadržaju predloženog rešenja upoznaju narod koji živi na severu Kosova - na koji se ovaj dogovor direktno odnosi“.

"Srpski i nealbanski narod na severu Kosova nalazi se u medijskom mraku, ne zna kako će se ovaj dogovor odraziti na njegov životni standard, ali i u zebnji da će se od jeseni i zime doslovno naći u mraku, kada uslede restrikcije električne energije“, stoji u saopštenju.

Članovi GI "Srpski opstanak" smatraju da „nijedan sporazum ne može da se postigne, a da se prethodno o njegovom sadržaju ne obave konsultacije sa ljudima na čiji će život njegova primena ostaviti najveće posledice“.

Pozivaju sve strane uključene u ovaj dijalog da „bez odlaganja objasne sadržaj postignutog sporazuma i način na koji će se on odraziti na položaj i životni standard srpskog naroda na severu Kosova“.

"Od velike važnosti za dobrobit stanovništva na severu Kosova, jeste da se odgovori na sve nedoumice i nejasnoće koje kruže u javnosti u vezi sa ovim pitanjima. Građani na severu Kosova se prvenstveno pribojavaju da će nakon primene sporazuma biti prisiljeni da plaćaju neka navodna zaostala dugovanja za struju, kao i da li će biti obezbeđeno redovno snabdevanje električnom energijom tokom jeseni i zime", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da od Beograda i Prištine očekuju „da garantuju da se računi za struju i restrikcije električne energije neće pretvoriti u sredstvo pritiska na Srbe na severu Kosova kako bi se podstaklo njihovo iseljavanje“.

Petković: Otvoren put za razgovor o formiranju ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, rekao je da je sada otvoren put za razgovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Imajući u vidu da je Priština godinama odbijala da razgovara o energetici, mi smo danas došli do toga da se dogovorimo o mnogim važnim pitanjima za život naših ljudi na severu Kosova", dodao je Petković.

Naglasio je da „mapa puta predstavlja set koraka, rokova i odgovornosti jedne i druge strane, a oni počinju da teku od trenutka kad 'Elektrosever' dobije licencu za snabdevanje“.

"Ono što je posebno važno - 'Elektrosever' je dobio i distributivne usluge, na čemu smo sve vreme insistirali... Nakon dobrih razgovara u Istanbulu, uspeli smo da se dogovorimo sa KEDS-om, tako da će 'Elektrosever' izdavati račune, vršiti naplatu, održavati mrežu i fizički povezivati potrošače. To je važno, jer znači da imamo samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu Kosova", poručio je Petković.
Tagovi: Srpska listaElektrična energijaPetar PetkovićEnergetika

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije