Srpska lista sa Jenčom: Hitno formiranje ZSO za zaštitu Srba

Delegacija Srpske liste predvođena predsednikom Zlatanom Elekom sastala se u Kosovskoj Mitrovici sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Miroslavom Jenčom.
Image
Foto: Srpska lista

Predstavnici Srpske liste su tom prilikom ukazali na sve primere kršenja prava Srba, kako dodaju, bez ikakve konkretne reakcije međunarodne zajednice koja je na to obavezna, posebno imajući u vidi Rezoluciju 1244 SB UN.

„Delegacija Srpske liste je govorila o problemima Srba na Kosovu i Metohiji nad kojima Kurtijev režim svakoga dana sprovodi fizičko i institucionalno nasilje i čini sve da protera što više Srba sa ovih prostora kroz montirane optužbe, neosnovana hapšenja, otimanja dedovine kroz lažne eksproprijacije, ukidanje svih ljudskih i građanskih prava”, saopšteno je iz Srpske liste.

Poručuju da je hitno formiranje Zajednice srpskih opština jedan od načina da se Srbi institucionalno zaštite od „nasrtaja iz Prištine“.

„Ujedno je potrebno najhitnije zaustaviti Kurtijeve provokativne i eskalatorne akcije kojima se ugrožava mir na ovim prostorima“, stoji u saopštenju.

Sastanku u Kosovskoj Mitrovici prisustvovala je i šefica UNMIK-a Karolin Zijade.

Pomoćnik generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenč boravio je i u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.