Stano: EU pozdravlja odluku Beograda o tablicama, očekuje se da Priština odgovori na sličan način

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je da Evropska unija pozdravlja odluku Vlade Srbije da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije.
Image
Foto: N1

„Ova odluka predstavlja pozitivan korak u sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i prethodnih obaveza iz dijaloga koje se odnose na slobodu kretanja. Ona pokazuje da je moguće ostvariti napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Takođe predstavlja korak u pravom smeru ka boljoj regionalnoj i evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, što na kraju koristi građanima regiona. Ova odluka otvara put ka potpunom ukidanju režima nalepnica. EU sada očekuje da Kosovo odgovori na sličan način“, stoji u izjavi Petera Stanoa za N1.

Podsetimo, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković objavio je pre dva dana da je Vlada Srbije donela odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije.

Petković je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disklejmer.

„Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244“, navodi se u tekstu disklejmera.

Odluka će se primenjivati od 1. januara.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.