Stano: Na KiM je došlo do veoma opasne situacije, mora da dođe do deeskalacije

Ocenio portparol EU
Image
Foto: N1

Portparol EU Peter Stano ponovio je da je Evropska unija jasno osudila jučerašnja dešavanja u selu Banjska na severu Kosova, da je došlo do veoma opasne situacije i da mora da dođe do deeskalacije.

On je na konferenciji za novinare istakao da mora da se nađe izlaz iz stalnih kriza na KiM kroz dijalog i da mora da dođe do deeskalacije.

„Apelujemo na obe strane da dođe do deeskalacije“, rekao je Stano.

On je ponovio da su svi stavovi EU o stanju na KiM sadržani u prošlonedeljnom saopštenju u kome se navodi veoma jasno šta EU očekuje od obe strane.

„EU je veoma jasna – mi smo posrednik. Obe strane žele da se pridruže EU, a njihov put ide preko dijaloga. Sve to je veoma jasno rečeno u saopštenju članica EU – kako moraju da se ponašaju da bi ušle u EU“, rekao je Stano.

Na pitanje albanskih novinara da li postoji mogućnost da se uvedu mere, Stano je rekao da je istraga još u toku i da se još ispituju sve činjenice o tom, rekao je Stano, terorističkom aktu.

„Mere uvedene Kosovu nisu sankcije, od starta smo rekli da je EU bila jasna da su mere privremene. Ukoliko EU nađe razlog uvešće ih i Srbiji“, rekao je Stano.

Upitan da li visoki komesar za bezbednost i spoljnu politiku Žozep Borel ima u planu još neki sastanak na visokom nivou sa Beogradom i Prištinom, Stano je rekao da je to deo dijaloga i da će strane pozvati kada bude prigodno.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.