Stano o ukidanju dinara na Kosovu: Brine nas kako će to uticati na Srbe, posebno na škole i bolnice

Portparol EU Peter Stano rekao je da ih veoma brine ukidanje dinara na Kosovu, da je Unija to primila k znanju, ali i uticaj koji će to imati i ima na zajednice sa većinskim srpskim stanovništvom.
Image
Foto: N1

„To nas sve više brine, uticaj koji će odluka imati na opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, a posebno na škole ili bolnice za koje ne postoji alternativni održivi proces“, poručio je Stano na redovnom brifingu u Briselu.

Ocenio je da će odluka o ukidanju dinara imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine srpskog stanovništva, koji isplate ili finansijsku pomoć dobijaju u srpskoj valuti.

„Imajući u vidu moguće posledice ove odluke na proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, očekujemo da će se voditi računa o svim aspektima koji se tiču srpske zajednice na Kosovu, u skladu sa dijalogom koji vodi EU. Tražimo da se odredi dovoljno dug prelazni period, kako bi se omogućilo da se pregovorima pronađe rešenje ovog konkretnog problema“, poručio je Stano.

Centralna banka Kosova je 17. januara saopštila da će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti evro. Takvu odluku su, kako kažu, doneli na osnovu kosovskog ustava i zakona.

Međutim, ona za sobom povlači pitanje kako će se iz budžeta Srbije sada isplaćivati plate zaposlenima u srpskim institucijama na Kosovu, penzije, dečiji dodatak ili socijalna pomoć.

Dinar, inače zvanična valuta Srbije, do sada je mogao da se koristi i u trgovinskim objektima u svim srpskim sredinama na Kosovu.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.