Staviljeci: Udžbenici iz Srbije ne podležu nikakvim carinskim dažbinama

„Sprovodimo odluku Vlade o zabrani uvoza robe proizvedene u Srbiji. Pomenuta mera se ne odnosi na srpske udžbenike“, kazao je portparol Carine Kosova, Adriatik Staviljeci.
Image
Foto: Ekonomia Online

Staviljeci je rekao za RTK 2 da služba na čijem je čelu u saradnji sa Kosovskom policijom nastavlja da sprovodi odluku prištinske vlade o zabrani ulaska kamionima koji prevoze robu proizvedenu u centralnoj Srbiji.

Kada je reč o tranzitu robe prozvedene u Srbiji, Staviljeci je naveo:

„Nema odluke vezane za tranzitu srpske robe kamionima sa srpskim registarskim oznakama. Oni mogu da uđu i da se kreću Kosovom, jer je reč o robi koja nije namenjena kosovskom tržistu. Ovih dana nismo imali tranzit srpske robe, jer verovatno postoji bojazan oko eventualnih nesporazuma.“

Portparol Carine Kosova precizirao je da se pomenuta odluka prištinske vlade odnosi isključivo na komercijalnu robu.

„Građani mogu uneti na Kosovo robu proizvedenu u Srbiji, namenjenu ličnoj upotrebi, čija vrednost nije viša od 175 evra, što dokazuju prilaganjem fiskalnog računa“, dodao je.

Upitan da li ovoj meri podležu knjige, kao i udženici namenjeni đacima koji nastavu pohađaju prema planu i programu Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije, Staviljeci je odgovorio:

„Ovo pitanje je namenjeno Ministarstvu obrazovanja Kosova. Pre mesec dana odlučeno je da je za knjige potrebna dozvola nadležnog ministarstva, dok udžbenici ne podležu nikakvim carinskim dažbinama.“

Kada je reč o pošiljkama koje se prevoze vozilima “Pošte Srbije”, tačnije o proizvodima iz Kine, Staviljeci je rekao da ne zna da je bilo nekih problema i dodao da ne postoji zabrana uvoza kineskih proizvoda.

Naglasio je da roba iz Kine stiže u kontejnerima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.