Stoltenberg: Povećanje prisustva NATO-a na Kosovu važno

Izjavio generalni sekretar NATO-a
Image
Foto: Kallxo

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je u sredu da je važno povećanje trupa mirovne misije alijanse na Kosovu (KFPR), posle rasta tenzija između Kosova i Srbije kao posledica napada u Banjskoj na severu Kosova prošlog meseca kada je ubijen kosovski policajac i trojica Srba.

NATO je 6. oktobra saopštio da je 200 britanskih vojnika stiglo na Kosovo, pridruživši se postojećem britanskom kontingentu od 400 vojnika.

„Videli smo novi porast tenzija, zato je važno što je NATO pojačao prisustvo na Kosovu“, rekao je Stoltenberg uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu, gde će se razgovarati o misiji alijanse na Kosovu.

Nemačka je 6. oktobra saopštila da će poslati oko 150 vojnika na Kosovo u aprilu sledeće godine.

Odluka NATO-a da poveća mirovne snage na Kosovu usledila je oko dve nedelje nakon što je kosovsku policiju napala naoružana grupa Srba u selu Banjska u opštini Zvečan, 24. septembra, kada je ubijen policajac Afrim Bunjaku.

U potonjoj policijskoj operaciji u Banjskom ubijena su trojica napadača srpske nacionalnosti.

SAD i Evropska unija posle napada su izrazile zabrinutost što Srbija pomera vojsku duž granice s Kosovom. Bela kuća je 3. oktobra saopštila da je Srbija počela da povlači trupe sa pogranične linije sa Kosovom.

Srbija je odbacila optužbe Kosova da stoji iza napada koji kosovske vlasti opisuju kao „pokušaj aneksije severa Kosova“.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.