Stotine ili desetine? Kurti nedosledan u svojoj proceni koliko vrede zaplenjene laboratorije droge

Dve se izjave premijera Aljbina Kurtija o istom poslu, ali date u različitim periodima i za različite periode, ne poklapaju jedna sa drugom.
Image
Foto: Valon Fana/ KALLXO.com

Pitanje uništavanja laboratorija droge i narkotika nateralo je Kurtija da danas posle devet meseci izađe sa izjavom koja poništava izjavu datu u januaru. Materijali objavljeni na premijerovom sajtu dokazuju da je Kurti promenio reči prilikom objavljivanja statistike u vezi sa radom Kosovske policije.

Kurti je početkom godine za većinu sektora objavio rezultate svog posla obavljenog tokom 2022. On je govorio i o radu koji je Kosovska policija uradila u protekloj godini, rekavši da je za godinu dana policija uništila laboratorije droge vredne stotine miliona.

„Uništili smo 5 laboratorija droge na severu Kosova, vrednih stotine miliona u supstancama i opremi, kao i tri laboratorije za proizvodnju kriptovaluta, takođe na severu“ – rekao je predsednik Vlade 9. januara 2023. godine.

Međutim, sa vrednostima od stotina miliona, premijer je pao na vrednost od desetina miliona, a i produžio je vremenski period.

Kurti je danas, 18. oktobra 2023. godine, predstavljajući rad policije, ovoga puta o dve i po godine, rekao da „vrednost narkotika i laboratorijske opreme za droge dostiže i do 40 miliona evra“.

Kurti je u svojoj objavi rekao da je za dve i po godine sprovedeno preko hiljadu akcija protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, a da je kosovska policija uhapsila preko 3.800 ljudi zbog teških krivičnih dela, među kojima je i preko 300 javnih funkcionera.

„Ona [kosovska policija] danas ima 850 mladih policajaca iz svih zajednica koje žive u zemlji. Zahvaljujući radu bezbednosnih institucija locirano je i uništeno 16 laboratorija za drogu, od kojih devet na severu zemlje. Ukupno je za dve i po godine na celoj teritoriji Republike oduzeto 2,2 tone opojnih materija“, rekao je Kurti.

On je dalje rekao da je zaplenjeno preko 14 miliona evra pod sumnjom zloupotrebe i pranja novca i da je Carina Kosova zaplenila robu u vrednosti od 30,6 miliona evra, dok je vrednost koju je sprečila Carina Kosova u oblasti sive ekonomije preko 90 miliona evra.

„U saradnji sa Crnom Gorom i Severnom Makedonijom zatvoreno je šest, odnosno dva ilegalna puta duž granica koje delimo sa ove dve zemlje. U međuvremenu, jednostrano, u severnom delu Republike, do sada su zatvorena 24 ilegalna puta, kojima su organizovane kriminalne strukture krijumčarile, trgovale i ilegalno prelazile granicu“, rekao je Kurti.

Premijer je dalje dodao da je formirano devet novih policijskih stanica za nadzor i kontrolu granice, a prema njegovim rečima, do 2021. godine ih neće biti. Takođe, šef Vlade Kosova je rekao da je uništeno i šest laboratorija za proizvodnju kriptovaluta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.