Sud odbio da prihvati „dosije“ srpskog ministra kao dokaz u slučaju ubistva Ivanovića

Advokat jednog od optuženih u sudskom slučaju za ubistvo Olivera Ivanovića - zatražio je da se spisi koje je Bratislav Gašić naveo da ima - uvrste u dokaze. Sudsko veće je odbilo zahtev.
Image
Foto: Koha

U slučaju u kojem se šest osoba tereti za organizovani kriminal u vezi sa ubistvom srpskog političara Olivera Ivanovića, predloženo je da se dokazi potraže i u Srbiji.

Advokat optuženog Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica, predložio je da sud od Srbije zatraži dva velika dosijea koje je pre par nedelja u Skupštini Srbije predočio ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

„Ministar Republike Srbije je u jednom trenutku imao dva dosijea u ruci – govoreći: znamo ko je ubio Olivera Ivanovića, a vi imate sve u ova dva dokumenta (dosijea) i one koji su komunicirali o ubistvu“, rekao je Korenica.

Gašić je tada rekao da srpske vlasti znaju ko je ubio Ivanovića i da je ubica trenutno pod zaštitom nemačkih vlasti.

Nakon reagovanja nemačke ambasade u Beogradu, kada je sve demantovano, Gašić je objasnio da je njegova izjava u medijima pogrešno protumačena i da nije rekao da je osumnjičeni pod zaštitom Nemačke.

Na balkonu skupštinske sale, gde je govorio Gašić, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je, prema optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova, lider kriminalne grupe u vezi sa ubistvom Ivanovića, gostovao je u više navrata.

Sud je naveo niz razloga zbog kojih se ne mogu prihvatiti izjave ministara drugih zemalja, istakavši i nesaradnju Srbije sa Kosovom u oblasti pravosuđa.

„Što se tiče tih izjava u Skupštini Srbije, one su deo skupštinskih sednica tamošnje skupštine, proces van sudskih vrata…“, rekao je predsednik sudskog veća Valjon Kurtaj.

Sudsko veće je odlučilo da se kao dokaz uvedu iskazi anonimnih svedoka B1 i B3, ali ne i svedoka A1, kojeg Specijalno tužilaštvo goni zbog lažnih iskaza.

Koha


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.