Sunjog i Zogaj o stanju u kosovskom pravosuđu

Ambasador Evropske unije u Prištini Tomaš Sunjog razgovarao je o stanju u pravosuđu sa predsedavajućim Sudskog saveta Kosova Aljbertom Zogajem.
Image
Foto: Kancelarija EU na Kosovu

U saopštenju Kancelarije EU u Prištini piše da je Sunjog tokom sastanka sa Zogajem naglasio da zvanični Brisel pruža podrška vladavini prava na Kosovu.

Češki diplomata je preneo sagovorniku da je “nezavisnost pravosuđa kamen temeljac vladavine prava i suštinski uslov za svako demokratsko drustvo”.

„Nažalost, svedoci smo zabrinjavajućeg trenda da funkcioneri vlade kritikuju sudske odluke, vođenje istraga, tužioce i sudije. Pravosuđe mora biti oslobođeno političkog pritiska, kako bi podržalo podelu vlasti, sistem kontrole i ravnoteže“, poručio je Sunjog.

On je rekao Zogaju da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se poboljšala statistika u vezi sa rešenim sudskim predmetima.

„Pouzdana statistika je važna kada je reč o oceni efikasnosti pravosudnog sistema. Statistički podaci su sredstvo koje se koristi tokom predstavljanja rada pravosudnih organa građanima, sa ciljem da se poveća poverenje ljudi u pravosuđe”, naveo je Sunjog.

Ambasador EU u Prištini podsetio je sagovornika da nadležni organi na Kosovu treba da nastave sa reformom pravosuđa, kako bi se povećali efikasnost i transparentnost sudova.

U saopštenju piše da su Sunjog i Zogaj razmenili mišljenja o planiranim ulaganjima u pravosudni sistem na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.