Suroi: Kosovo nije samo albansko, ono je i srpsko i bošnjačko i romsko

Novinar i pisac iz Prištine Veton Suroi za N1 kaže da Srbija i Kosovo treba da budu partneri, a to znači da Srbija na Kosovo gleda kao ravnopravno.
Image

Takođe, navodi da je interes Kosova da unutar sebe ugradi srpsku kulturu, jer Kosovo nije samo albansko, već i srpsko, bošnjačko i romsko – to je deo instinskog identita Kosova

„Moramo doći do definicija odnosa gde je interes građana srpske nacionalnosti i interes Kosova„, dodaje on za N1.

Suroi navodi da je prošlo 25 godina od Kumanovskog sporazuma, a da se čini da u društvu rat još uvek nije završen.

„Ne samo da se nije završio konfikt, nego stvara nove konfliktne generacije. Onaj koji je rođen ’95. godine, ima 29 godina danas, rođen je u post-dejtonskom okviru. Kosovski Albanci i Srbi koji su rođeni ’99. godine imaju 25 godina. Imamo novu generaciju koja je narasla na tom ratnom narativu i to je velika briga, jer to stvara generacije za nove konflikte“, objašnjava sagovornik Danice Vučenić.

Kazao je da u 21. veku ne postoji poriv ka društvu liberalne demokratije tj. evropske zajednice.

Suroi ističe da ulazimo u period neizvesnosti.

„Ceo Zapadni Balkan mora biti posmatran kao nezavistan konflikt koji mora biti tretiran, Mora se stvoriti bezbednosni kišobran za ceo region… Treba ga raditi za brzu integraciju regiona u EU. Srbija je u dobroj ekonomskoj poziciji, boljoj nego što je bila. Srbija odgovara da se region otvara, jer ima jaču poziciju nego druge zemlje“, naveo je.

Istakao je da je Vučić bio uspešan u uspostavljanju svoje pozicije „po kojoj je on potrebniji Zapadu, nego što je Zapad potreban njemu. To je politika koju gradi godinama“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.