„Sve dosadašnje vlasti u Srbiji snose odgovornost za stanje u kojem smo“

Zajedničko saopštenje za javnost Srpskog nacionalnog foruma Kosova i Metohije, Narodnog pokreta Kosova i Metohije “Otadžbina” i Odbora sabora srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije.
Image
Foto: Kontakt Plus

U saopštenju je navedeno da se “nalazimo u katastrofalnoj situaciji i dovedeni smo na rub tragedije koja može naše višedecenijsko stradanje da dovrši čišćenjem sa vekovnih ognjišta i da se na ovom prostoru uništi svaki trag koji bi bio dokaz da smo kao narod ikada živeli na Kosovu i Metohiji”.

Naglasili su da dešavanja u Banjskoj “pokazuju svu hipokriziju srpske politike i nama nametnutih političkih predstavnika – intelektualnog polusveta iz Srpske liste, koja više od decenije ‘jaše’ unesrećene Srbe na KiM”.

Poručili su da “beskrupuloznom režimu Albina Kurtija treba pružiti politički, organizovan i glasan otpor”.

„On to zaslužuje, jer je izvođač najsvirepijih radova čiji je cilj da nas ovde više nikada ne bude. Poznata nam je politika međunarodne zajednice, koju ne interesuje naša sudbina već njeni geostrateški ciljevi“, naveli su.

Podvukli su da se zvanični Beograd “poigrao se sudbinom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji” i da “sve dosadašnje vlasti u Srbiji snose odgovornost za stanje u kojem smo se našli”.

„Komunistička vlast prvo, pa onda ona koja je po Kumanovskom sporazumu povukla našu vojsku i policiju ostavljajući nas u neprijateljskom okruženju da stradamo, zatim vlast koja je naš problem prenela iz UN u EU, a posebno ona koja je potpisivanjem Briselskog sporazuma ugasila institucije Republike Srbije i naterala naš narod na severu da se integriše u kosovske institucije“, kazali su.

Istakli su da je aktuelna vlast u Srbiji “naterala naše sudije da polože zakletvu Republici Kosovo, policajce da obuku kosovske uniforme, a onda ih naterali da sve to napuste i prepuste prostor zlonamernim i nemilosrdnim prištinskim vlastima”.

„Sve su dali – Valač, Gazivode i pozivni broj… Tablice nisu rešili da bi navodno mi dobili Zajednicu srpskih opština, a od toga ni traga ni glasa… Sve je dato, ni za šta“, rekli su.

U saopštenju Srpskog nacionalnog foruma Kosova i Metohije, Narodnog pokreta Kosova i Metohije “Otadžbina” i Odbora sabora srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije piše da je u poslednjih deset godina više od 40 hiljada Srba “otišlo sa svojih ognjišta tragom bez povratka, čupajući iz dubine svoje vekovne korene”.

„Do dolaska ove vlasti, npr. Velika Hoča je imala preko hiljadu stanovnika, a danas jedva 370. Takođe, u Orahovcu su Srbi na izdisaju, u Štrpcu, Novom Brdu, Gračanici, Vitini naše stanovništvo je prepolovljeno, a teritorija na kojima vekovima žive Srbi – albanizovana.“

Izneli su tvrdnje da “vlasti u Beogradu vrlo perfidno pokušavaju da za svoju pogrešnu politiku okrive narod, da on bude odgovoran”.

„Njihova izjava da je grupa naših nesrećnih mladića samoinicijativno krenula u nepromišljenu oružanu akciju, potencirajući da su sa Kosova i Metohije – pokazuje svu njihovu perfidnost. Prvo ih označe odgovornim, a onda proglašavaju trodnevnu žalost kako bi prikrili svoju odgovornost isti oni koji treba da budu pred izvedeni pred lice pravde. Koliko je ovo slično sudbini Olivera Ivanovića – prvo ga proglasiše lošim Srbinom, a onda ga sahraniše u Aleji zaslužnih građana“, ukazali su.

Poručili su da je bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić “nama bio nametnut kao ‘naš Bog i bič’’, postavljen od strane velikog vođe da odlučuje o našim životima”.

„Predsednikov ponos, a za nas sramota“, naglasili su.

Srbi nastradali u Banjskoj su “naši mučenici, a njihovo uzaludno stradanje je nečiji scenario, velika greška ili namera”, podvukli su.

„Velik i nenadoknadiv gubitak, pre svega za njihove porodice, a potom za naš napaćen i nezaštićen narod. Ako su BIA, VOA i MUP Srbije ovo organizovali – moraju odgovarati. U slučaju da nisu znali – odgovorni su“, poručili su.

Naglasili su da je “Crkva dužna da narod iz beznađa i haosa uvede u sabornost, što je u kriznim situacijama kroz istoriju uvek i činila”.

Uputili su poziv episkopu raško-prizrenskom Teodosiju “da u konsultacijama sa pokretima, partijama i viđenim Srbima hitno zakaže crkveno-narodni sabor na kome bi se donele važne odluke za dalju sudbinu našeg naroda”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.