Svečlja i Krasnići: Pretnje Srba nas ne plaše, nastavićemo da gradimo kuće za Albance na severu Kosova

Kosovski ministri Dželjalj Svečlja i Eljbert Krasnići poručili su danas iz Severne Mitrovice da ih pretnje Srbije ne plaše i da će nastaviti da grade kuće za Albance u četiri severne opštine.
Image
Foto: Facebook, Elbert Krasniqi

Oni su posetili kuću u izgradnji u Severnoj Mitrovici, vlasnika Albanaca a koja je bila ispisana „ekstremističkim sloganima“.

Istovremeno Kosovska policija istražuje slučaj „podsticanja, mržnje i međunacionalne netrpeljivosti“, za koji je navela da se dogodio u Severnoj Mitrovici.

„Kuće albanskih vlasnika koje se obnavljaju oblepljene su ekstremističkim parolama kojima nije mesto na Kosovu“, rekao je Svečlja.

Prema njegovim rečima, svaki međuetnički govor mržnje, svaki jezik koji podstiče nasilje je za osudu.

„Izvršioci će biti otkriveni i privedeni pravdi. Kao što smo ranije rekli, Srbiji i Rusiji nema mesta na Kosovu“, rekao je Svečlja.

Krasnići, inače ministar administracije lokalne samouprave je rekao je da će Vlada Kosova građanima garantovati osnovno pravo da se vrate svojim kućama, te ocenio da „ekstremističke parole” pokazuju da Srbiju ne zanima normalnost.

„Pravo na povratak svojim kućama je pravo svakog građanina, to je elementarno pravo. Vlada će garantovati ovo pravo“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, prošle godine su počele da se grade 40 kuća u četiri severne opštine.

Kazao je „ti grafiti pokazuju da Srbiju ne zanima normalnost“ i da je, kako je naveo, “ ne interesuje evropska orijentacija“.

„Ovo pokazuje kuda je Srbija orijentisana. Ovo nas ne plaši i nećemo zaustaviti izgradnju kuća za sve građane“, rekao je Krasnići.

Najavio da će vrlo brzo otvoriti novi poziv u iznosu od tri miliona evra za izgradnju novih kuća za Albance u opštinama, Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Kosovska policija je tokom posete ministara uklonila bilbord koji se nalazio na brdu iznad Severne Mitrovice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.