Svećlja: Imam informaciju da se u Srbiji obučavaju grupe za moguće napade na Republiku Kosovo

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja rekao je da poseduje informaciju da se “u Srbiji obučavaju grupe za moguće napade na Republiku Kosovo”.
Image
Foto: YouTube/KTV/video crop

Svećlja je za Kohu kazao da se pomenute grupe “obučavaju u vojnim bazama kod granice sa Kosovom”.

Dodao je da se očekuje da “u napadima pored Milana Radoičića učestvuje i Zvonko Veselinović”.

„Svrha potencijalnih napada bila bi da izazovu nove tenzije na terenu kako bi se položaj Srbije poboljšao i uništilo Kosovo“, naveo je Svećlja.

Naglasio je da će Priština “u skladu sa međunarodnim procedurama” tražiti od Beograda izručenje nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kako bi mu se sudilo na Kosovu.

„Nećemo tražiti samo njegovo izručenje, već svih onih koji su planirali i učestvovali u sukobu u Banjskoj“, poručio je Svećlja.

Istakao je da su “država Srbija, Vlada i predsednik Vučić odgovorni za ono što se dogodilo 24. septembra u opštini Zvečan”.

„Oni su planirali, regrutovali, obučavali, naoružali i doveli terorističku grupu do granice. To je bio samo deo terorista koji su tada planirali da uđu na Kosovo“, rekao je Svećlja.

Plan za napad u Banjskoj bio nalik vojnom

Kosovski ministar unutrašnjih poslova je izneo tvrdnje da je “plan terorističkog napada u Banjskoj bio nalik vojnom i imao za cilj pripajanje severnih kosovskih opština Srbiji”.

Banjska je, prema Svećljinim rečima, trebalo da bude “baza pripadnika terorističke grupe koja bi na početku svog delovanja bila operativna do severnog dela Mitrovice”.

„Njihov početni cilj je bio da pronađu siguran koridor. Krenuli bi od Izvora brdskim putem i produžili do Zvečana i Severne Mitrovice. Naoružane grupe nisu odjednom ušle na Kosovo, prelazile su granicu u večernjim satima. Banjska je bila baza. Bili su naseljeni u Zvečanu i Mitrovici, a sastajali bi se sa ostalim članovima u Zubinom Potoku. Imamo informaciju da je još jedna grupa trebalo da uđe u Leposavić“, kazao je on.

Otkrio je da su nadležne institucije na Kosovu identifikovale neke od učesnika sukoba u Banjskoj i dodao da su “potrebni međunarodna saradnja i pritisak na Srbiju kako bi se slučaj rasvetlio u celini”.

„Bilo je nekoliko racija u kućama onih koji su živeli na Kosovu. Postoji određeni broj onih koji nisu državljani Kosova, pa će njihova identifikacija biti teža“, naveo je Svećlja.

Naglasio je i to da je jedan od uhapšenih nakon sukoba u Banjskoj medicinski tehničar iz jedne od opština na severu Kosova, a to “dokazuje da je kriminalizovan zdravstveni sistem Srbije”.

„Zdravstveni sistem se najmanje prati kada je reč o kriminalnim radnjama. Čak i prema planu Martija Ahtisarija, oni imaju neku vrstu autonomije kada je reč o zdravstvu. Dakle, zloupotrebili su to“, dodao je Svećlja.

Istakao je da “bezbednosne institucije vode najveću istragu u istoriji Kosova”, a ona se tiče sukoba u Banjskoj.

Rekao je i da ne bi bio iznenađen “ako se ustanovi da je manastir Banjska imao ulogu u napadu, jer je Srpska pravoslavna crkva uvek imala destruktivnu ulogu kada je reč o miru u regionu”.

Srpska lista – zločinačka organizacija

Svećlja je naveo da “Srpska lista predstavlja kriminalnu organizaciju koja je bila i ostala stub zločinaca”.

On je izneo tvrdnje da “ova stranka destruktivno deluje na građane Srbije u opštinama na severu Kosova”.

„Šta se desilo sa slobodnom voljom Srba na Kosovu? Čelnici Srpske liste krše zakon, švercuju, postaju milioneri, bore se protiv institucija Kosova – taj zadatak im je poverila država Srbija.“

Kosovski ministar unutrašnjih poslova je kazao da srpske kriminalne grupe na severu Kosova sarađuju sa lokalnim Albancima.

„U dosijeima Veselinovića i Radoičića piše da su početku svoje kriminalne prošlosti krali automobile, bili su članovi uličnih bandi. Onda su tokom rata osnaženi. Nema sumnje da imaju albanske saradnike“, dodao je.

Otkrio je da su pripadnici Kosovske policije do sada zatvorili 26 alternativnih puteva na severu.

„Postoji i određeni broj puteva koje smo identifikovali, a koji će biti zatvoreni u narednom periodu.“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.