Svečlja: Krajnje je vreme da Tužilaštvo podigne optužnicu za napad u Banjskoj

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je da je krajnje vreme da kosovsko tužilaštvo počne sa podizanjem optužnica protiv lica koja su učestvovala u napadu u Banjskoj 24. septembra 2023.
Image
Foto: Kontakt Plus

Rekao je da ima dovoljno dokaza i snimaka za podizanje optužnice, prenosi Koha.

Svečljla je, izveštavajući Komisiju za bezbednosna i odbrambena pitanja, o godišnjem izveštaju o radu, rekao da ova institucija dobro posluje, dodajući da su u Policiji Kosova povećana kapitalna ulaganja, ali prema njegovim rečima, procedure su se takođe je ubrzane.

Posle predstavljanja izveštaja od strane ministra, poslanik iz Samoopredeljenja, Enver Dugoli, zatražio je objašnjenje od ministra Svečlje, zašto nije podignuta optužnica za slučaj Banjska.

On je takođe pokrenuo pitanje snabdevanja patrolnih jedinica puškama.

Povodom napada u Banjskoj, Svečlja je rekao da je krajnje vreme da Tužilaštvo počne sa podizanjem optužnice ili barem objavi konačan izveštaj, dodajući da bi i međunarodni partneri trebalo da budu zvanično obavešteni šta se desilo u slučaju napada u Banjskoj.

„Činjenica je da je policija sa slučajem Banjska preduzela najveći istražni proces u svojoj istoriji, kako po značaju, tako i po broju svedočenja sa kojima je morala da se bavi ili procesuira. Neka od ovih svedočenja su već javna, neka su u rukama tužilaštva”, rekao je Svečlja.

Čvrsto verujem da je krajnje vreme da kosovsko tužilaštvo počne sa podizanjem optužnica ili bar da objavi konačni izveštaj, poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

“S obzirom da je bezbednost svakako povezana sa drugim segmentima rada institucija, a posebno sa diplomatijom, prikladno je da naši međunarodni partneri budu zvanično obavešteni o tome šta se desilo u slučaju napada u Banjskoj, ali ne samo šta se desilo, već i sa onim što je otkriveno kao cilj ove terorističke grupe i svih drugih elemenata koji su podržavali, bilo finansijski, obukom, opremom ovu terorističku grupu koja je već poznato imala za cilj da pripoji deo teritorije Republike Kosovo“, rekao je Svečlja.

Prema njegovim rečima, najbolji način da se spreči ova vrsta napada je gonjenje učesnika ovog napada.

On je, između ostalog, istakao da su kašnjenja i tolerancija od „nekog drugog” podstakli „Srbiju da dođe do slučaja Banjska”.

„Postoji više nego dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv ovih terorista. Pored stručnog rada Kosovske policije, kako narod kaže, „sreća prati hrabre“, iza nas je sreća. Snimili smo obuku ove terorističke grupe, duboko u Srbiji, koju ni najjače svetske službe nisu uspele da ostvare. Imamo snimak same bitke, imamo identifikaciju većine učesnika, njihovu umešanost u druge slučajeve. Najbolji način da se spreči ovakvi napadi jeste da se progone oni koji su učestvovali u ovom napadu. Imamo slučaj tri policajca kidnapovana na teritoriji Kosova, da je bilo drugačije reagovanja svih aktera na ovo, verujem da bi sama Srbija bila rezervisanija da nastavi sa napadima na Kosovo. Ali, naša kašnjenja, tuđa tolerancija, podstakla ih je da dođu do slučaja Banjska. Možemo se složiti da ovo neće biti poslednji slučaj, ali od Srbije se sve očekuje, politički se, ni svojim delovanjem, nisu promenili. Zbog toga je veoma važno da se, kao preventivna mera, preduzmu svi neophodni koraci da se ovi teroristi privedu pravdi“, dodao je Svečlja.

Što se tiče dugog naoružanja, rekao je da će njime biti opremljene sve patrole.

„Uveren sam da je ispravna odluka da sve policijske patrole od sada budu opremljene dugim puškama. To ne znači da će javnost stalno viđati policijske patrole sa dugim puškama, ali će ih imati na raspolaganju u slučaju potrebe, da ih uvek koriste po procedurama i zakonima na snazi. Sada smo definitivno u procesu, sve patrole će imati duge puške. Bilo mi je malo čudno kako ranije nisu svi policajci imali sertifikat za upotrebu dugog oružja, svi smo prošli kroz ovaj proces i svi policajci, pošto su obučeni za upotrebu ličnog kratkog oružja, takođe će biti obučeni za korišćenje dugog oružja koje imaju na raspolaganju“, dodao je Svečlja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.