Svećlja i Hodža: Sukob u Banjskoj imao za cilj aneksiju severa Kosova, naoružana grupa obučavana duže vreme

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja tvrdi da je oružani sukob u Banjskoj imao za cilj aneksiju severa i da odgovornost za to treba da preuzme zvanični Beograd.
Image
Foto: Koha

Prema Svećljinim rečima, na osnovu pregledanih video-snimaka iz dronova u vlasništvu oružane grupe koja se sukobila sa Kosovskom policijom pre nedelju dana da se zaključiti da su pripreme za napad vršene u centralnoj Srbiji.

„Obuka je vršena na imanju Milana Radoičića na Kopaoniku, a u njoj su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Vučić je pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija umešana u organizaciju ovog napada“, naveo je Svećlja na konferenciji za medije održanoj u južnom delu Mitrovice, javlja Koha.

Otkrio je da ima zahteva od strane javnosti da se specijalna jedinica Kosovske policije aktivira samo u određenim situacijima i da ne bude stalno prisutna na terenu.

„Znam da traže da specijalna policijska jedinica bude angažovana samo u slučajevima kada se proceni da postoji potreba. Nikada nije bilo zahteva za povlačenje specijalaca sa severa Kosova. Ne bismo to prihvatili“, poručio je.

Svećlja je podvukao da istraga policije u vezi sa oružanim sukobom u Banjskoj i dalje traje, te da će se oglasiti “ukoliko budu pronađena tela onih koji su nastradali 24. septembra”.

Saopštio je javnosti da postoji ideja da se objekat na jezeru Gazivode koji se vezuje za potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića koristi kao policijska stanica, pošto je izneo tvrdnje da je pomenuto zdanje izgrađeno na zemljištu Agencije za šumarstvo.

Generalni direktor Kosovske policije, Gazmend Hodža, rekao je da su utvrdili da je grupa Srba koja je učestvovala u sukobu u Banjskoj duže vreme obučavana na teritoriji centralne Srbije.

Hodža je naglasio da su vežbe sprovođene na vojnom poligonu “Pasuljanske livade” i u prostorijama hotela “Grej” na Kopaoniku.

Saopštio je i to da je pripadnik Kosovske policije Afrim Bunjaku poginuo nakon aktiviranja eksplozivne naprave u blizini kamiona koji su bili parkirani u centru Banjske i činili neku vrstu barikade.

Hodža je kazao da je dežurna patrola otišla na lice mesta da proveri šta se dešava sa pomenutim vozilima i da je potom došlo do eksplozije.

„Tada nije napadnuta specijalna policijska jedinica, već standardna patrola. Suočavali smo se ranije sa kritikama zbog slanja specijalne jedinice na sever, ali smo znali da ćemo se jednog dana suočiti sa ovakvom pretnjom. Naši policajci su tamo u stalnoj opasnosti“, naveo je Hodža.

Istakao je da se zaplenjeno oružje u Banjskoj i okolini proizvodi u fabrikama u centralnoj Srbiji i da je napad na Kosovsku policiju u Banjskoj bio vrlo dobro pripremljen.

„Oni nisu imali za cilj samo da zauzmu to selo ili da ubiju policajca, već je plan bio da se anektira sever Kosova. Dokumentacija koju posedujemo, a koju ne možemo da objavimo, pokazuje plan napada sa 37 pozicija na severu Kosova“, rekao je Hodža.

On je kazao da je danas na prelazu Jarinje priveden muškarac i da su potom tokom pretresa njegove kuće pronađeni oružje i municija.

„Proces je u toku. Verujem da će osumnjičenom biti određen pritvor do 48 sati. Videćemo da li je povezan sa napadom koji se dogodio 24. septembra“, dodao je Hodža.

Nije poznato da li je Hodža govorio o L. J. koji je danas uhapšen, a o čemu su izvestili javnost Srpska lista i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.