Svedok na suđenju Tačiju opisao kako ga je OVK 1998. pritvorila i zlostavljala

Zaštićeni svedok optužbe opisao je pred sudom u Hagu kako ga je Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) uhapsila i zlostavljala u leto 1998. godine.
Image
Foto: Jerry Lampen/The Associated Press

Iza zatvorenih vrata i pod šifrom 4501, svedok je iskaz o tome dao na suđenju tadašnjim vođama OVK, Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

Oni su optuženi za ratne zločine nad Albancima koje je OVK proglasila za „kolaborante“, i nad Srbima i Romima, u više od 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-1999. godine.

Prema javnosti dostupnim dokumentima, svedok je izjavio da su pripadnici OVK u junu 1998. oteli njegovog rođaka i da su potom i njega uhapsili kada je otišao kod boraca te formacije da se raspita gde su mu odveli rođaka.

Svedok je naveo da je u lokalnoj bazi OVK bio pritvoren „pod nehumanim uslovima“, da je ispitivan i maltretiran i da je iz susednih prostorija čuo krike drugih pritvorenika koje su borci OVK tukli i ispitivali.

Dodao je da su napadi OVK na njegovu porodicu nastavljeni i pošto je on oslobođen.

Iz spisa proizlazi da je svedoku srušena porodična kuća.

U vreme koje nije obuhvaćeno optužnicom, posle septembra 1999. godine, ubijen je brat tog svedoka.

U nekim izjavama tužiocima, svedok je za umešanost u taj zločin optužio Tačija i Krasnićija, ali su njihovi branioci u podnesku sudu odbacili tu tvrdnju kao neutemeljenu i špekulativnu.

Pre iskaza svedoka 4501, danas pre podne, Krasnićijevi branioci su unakrsno ispitivali bivšeg visokog starešinu OVK Bisljima Zirapija, koji svedoči već osam dana. Zirapi će nastaviti da odgovara na pitanja Krasnićijevih advokata u ponedeljak, 15. jula.

Optužnica u deset tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela okvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine, kada su uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.