Jovanjdan obeležen u Lipljanu

SPC i vernici proslavljaju Jovanjdan. U crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Lipljanu je nakon liturgije svečarima prerezan slavski kolač.
Image
Foto: RTK2

Nakon Bogojavljenja, 20. januara obeležava se Jovanjdan. Praznik se proslavlja u čast Svetog Jovana koji je krstio Isusa Hrista.

„Sveti Jovan je imao više uloga u svom životu, u životu spaselja roda ljudskog, nazvan je prorokom, pretečom, i krstiteljem. Prorokovao je dolazak Gospoda Isusa Hrista, govorio je: pokajte se jer se približi Carstvo nebesko, time je prorokovao i pripremao narod za dolazak gospodnji, a na kraju je došla i uloga kada je Gospod Isus Hristos došao na reci Jordanu da i njega krsti… Sam ovaj dan sabor svetog Jovana Krstitelja je zato što je sam Sveti Jovan Krstitelj bio prisutan na krštenju gospodnjem i u ulozi spasenja roda ljudskog”, rekao je lipljanski paroh Dragiša Jerinić.

Vernici iz Lipljana i Starog Gracka koji Svetog Jovana Krstitelja proslavljaju kao krsnu slavu  prisustvovali su liturgiji. Nakon toga prerezan je slavski kolač. 

„Slavno i svečano, bilo je gostijumalo smo se veselili, pili. Proslavljamo i uoči slave…Vera, ljubav u Boga, spasenje našeg srpskog naroda“, kaže Novica Šabić.

„Svi su mi došli i sin iz Beograda sa decom i sin iz Vrnjačke banje sa decom, i ja tu, ćerka svi skupa, mnogo je fino i zadovoljan sam kao domaćin“, rekao je Ljubomir Jovanović.

„U našoj kući se obeleđava na taj način pripremamo se da slavimo slavu, ukućani su svi veseli, radosni što dočekujemo našeg svetritelja Svetog Jovana Krstitelja. Uglavnom je veselo i radosno“, kaže Slaviša Zdravković.

Odmah posle Svetog Nikole Sveti Jovan Krstitelj je jedna od najčešćih slava kod Srba.

„Kao i svaka krsna slava proslavljamo Svetog Jovana Krstitelja, zavisno od dana kako pada takva se trpeza sprema, kada je dan kada se ne posti onda se ne posti, a kada je dan sreda ili petak onda je i to posna slava…Hvala Bogu još ima koji proslavljaju Svetog Jovana Krstitelja ne samo u samom gradu Lipljanu, nego imamo i u svim okolnim mestima da je po koje domaćinstvo ostalo da proslavlja krsnu slavu u svim selima naše parohije i u Rabovcu, Starom Gracku, Suvom Dolu, Novom Naselju, Lipljanu, Radevu u svim mestima imamo po nekog da proslavlja Svetog Jovana Krstitelja i drago nam je dok jedna porodica u selu slavi krsnu slavu kao i Svetog Jovana Krstitelja uvek nam ima nade za spasenje naše i za očuvanje našeg roda na ovim prostorima“, kaže lipljanski paroh Dragiša Jerinić. 

Sveti Jovan se praznuje više puta u godini. U narodu postoji običaj da se ljudi na ovaj dan bratime i kume.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.