Teodosije: Srpskom narodu preti opasnost da napusti svoja ognjišta

Vladika raško-prizrenski Teodosije rekao je danas u manastiru Draganac da srpskom narodu na KiM preti opasnost da napusti svoja ognjišta i nestane sa tog prostora.
Image
Foto: Zvanična internet stranica Eparhije raško-prizrenske

„Mi danas, koji živimo na ovim prostorima, nalazimo se u jednoj situaciji, kada mnogi okreću glavu od nas, mnogi prijatelji, mnogi narodi. Sada, kada su se nadvili crni oblaci nad nama, naš je narod uplašen, preplašen, preti mu opasnost sa svih strana. Ne samo jedna opasnost, nego mnogo njih, a ona najveća jeste da nestanemo sa ovih prostora, sa svog ognjišta da odemo“, rekao je vladika, služeći svetu arhijerejsku liturgiju za praznik Sveta tri jerarha u manastiru Draganac.

Kako prenosi Euronews, rekao je da nada leži u Gospodu i ono što najviše možemo da učinimo u ovom trenutku jeste da služimo Gospodu.

„Da budemo svi jedna duša, da budemo jedno biće, jedno srce, jedan um u Gospodu našem, ne mimo njega. I onda smo telo Hristovo, onda smo najjači, jer je Gospod sa nama. A ko će protiv Boga? I to u današnji dan kada slavimo Sveta tri Jerarha koji su ponaosob i svi zajedno ispunili te reči Božije. Nema ništa veće i nema ništa važnije za nas nego da se sabiramo u hramovima Božjim na svetoj liturgiji“, naveo je vladika Teodosije.

Prema njegovim rečima, imajući ljubav za Gospoda iznad svega i ne bojeći se nikoga, živi i naša crkva na ovim svetim prostorima i tu crpi svoju snagu, svoju hrabrost i sve ono, kako kaže, što je potrebno da budemo i da ostanemo ono što smo uvek bili i što treba uvek da budemo.

„Ne da se uzdamo u sebe, ne da se uzdamo u ljude i narode ovoga sveta. Sve je to prolazno, sve je varljivo. Da se uzdamo u Boga i silu Božju. Onda kada smatramo da smo najslabiji, da smo u najvećoj opasnosti, onda smo najsigurniji, braćo i sestre, jer je Bog blizu nas. I onda će nas Gospod i zaštititi, zato što u svemu tom, imajući smirenje, prepuštamo sebe Bogu. A Bog neće dozvoliti da njegov narod propadne“, istakao je vladika Teodosije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.