Treća pitijada „Kosovska pita“ u nedelju u Donjoj Gušterici

Treća pitijada „Kosovska pita“ biće održana u nedelju, 23. juna, u Donjoj Gušterici, opština Gračanica.
Image
Foto: Turistička organizacija Gračanice

Na ovoj manifestaciji će veštine u pripremi slatkih i slanih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.

Jedan od organizatora, Turistička organizacija Gračanice, poziva sve vredne sugrađane, da 23. juna dođu u Donju Guštericu i uzmu učešće na izboru za najbolju kosovsku pitu i udruženim snagama prezentuju veštine kulinarstva i izrade kosovskih pita po starim, ali i inovativnim receptima karakterističnim za ovaj kraj.

„Na taj način pokušaćemo da sačuvamo od zaborava stare kulinarske recepte naših baka, i da ih prenesemo dalje, kako su se oni i prenosili ‘s kolena na koleno’ kroz istoriju“, navode iz Turističke organizacije Gračanice.

Prijava svih zainteresovanih takmičara biće na dan manifestacije u porti crkve Svetog kneza Lazara od 9.00 do 9.30 časova, a zainteresovani takmičari mogu se prijaviti i ranije na društvenim mrežama TO Gračanice (Instagram i Fejsbuk).

Nakon degustacije izloženih pita biće proglašeni najuspešniji učesnici i uručiće se priznanja.

Manifestacija je takmičarskog karaktera, a najbolja pita biće nagrađena.

Cilj ove manifestacije je da se promovišu vrednosti tradicionalne narodne kuhinje kosovskometohijskog kraja, zanatski proizvodi i narodne rukotvorine.

Posetioci pitijade „Kosovska pita“ imaće priliku da uživaju u kulturno-umetničkom programu, a najmlađe od 11.00 časova očekuje  „Srednji vek za decu“ u okviru kojeg će deci i posetiocima biti predstavljene srednjevekovne veštine i zanati u organizaciji viteškog udruženja Red Zmaja iz Gračanice.

Održavanju „Kosovske pite“ prethodiće Sveta liturgija koja će biti služena u Crkvi Svetog Kneza Lazara od 8.00 časova.

U sklopu programa  ,,Dani Gračanice 2024. – Kulturno zabavno leto 2024.“ koji sprovodi CSD u koaliciji sa 12 nevladinih organizacija povodom obeležavanja Vidovdana u Donjoj Gušterici u  Domu kulture „Lipljan/Donja Gušterica“ od 20.00 časova održaće se i monodrama ,,Lina, tvrđa od kamena” u kojoj igra Vesna Stanković.

Osim Turističke organizacije Gračanice i opštine Gračanica organizatori manifestacije su i CSD i Crkvena opština Donja Gušterica, a tehnički podršku pružiće Dom kulture „Lipljan/Donja Gušterica“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.