Treći protest ispred zgrade RIK-a: Studenti najavljuju blokade, Tepić u štrajku glađu

Koalicija "Srbija protiv nasilja" održava treći protestni skup ispred zgrade u kojoj se nalazi Republička izborna komisija (RIK) zbog izborne krađe.
Image
Foto: N1

Šta su zahtevi studenata?

Studentkinja Emilija Milenković izjavila je za N1 da je njihov zahtev da se otvori i revidira birački spisak.

„Naš zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave je da vidimo da ažuriramo birački spisak, da vidimo ko gde ima prebivalište, ko može da glasa u Srbiji, u Beogradu, da na taj način osiguramo da, ako dođe do ponavljanja, da birački spisak bude čist“, kaže ona.

Ministarstvo, ističe, ima rok do ponedeljka.

Studenti su nakon govora prošli kroz masu kako bi svima preneli njihov plan.

Nakon toga, nije bilo obraćanja, ali su građani ostali pred zgradom RIK-a. Iz mase je i poletelo nekoliko jaja ka zgradi RIK.

Studenti koji su okupljeni na protestu najavili su blokade određenih saobraćajnica ukoliko se ne ispune zahtevi upućeni Ministarstvu za lokalnu samoupravu.

Oni traže proveru biračkog spiska.

„Da vidimo ko to glasa, gde ima prebivalište, i ko to može da glasa u Beogradu a nije iz Beograda“, poručili su.

Aleksić: Tražićemo poništavanje izbora na svim nivoima

Kako je najavio jedan od lidera koalicije Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić, njihovi pravnici koji se nalaze u telima za sprovođenje izbora, pre svega u RIK, tražiće poništavanje izbora na svim nivoima. Predstavnicima međunarodne zajednice poručio je da se, ako žele Srbiju kao uređeno društvo, „oglase sad ili večno zaćute“.

Dakle, u celoj Republici Srbiji. Poništavanje izbora na nivou grada tražiće naši članovi i podneti zahtev GIK, poništavanje svih lokalnih izbora i poništavanje izbora na nivou pokrajine“, rekao je i istakao da rok za prigovore koji se podnose RIK, GIK, LIK i PIK ističe u 20h.

Ovi zahtevi, ističe, „nisu njihov hir“.

Građani ispred zgrade RIK uzvikuju „Lopovi, lopovi“ i nose transparente: „Izdaja naroda i Srbije“, „Pokrali su izbore i ponizili Srbiju“, „Milošević je pao kada je pokrao izbore“ i druge.

Među demonstrantima ima puno mladih, ali i ljudi sa porodicom i starijih generacija.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.