Tužilački i Sudski savet još uvek bez odluke o ostavkama tužilaca i sudija sa severa Kosova

Tužilački savet Kosova i Sudski savet Kosova još nisu doneli odluke u vezi ostavki sudija i tužilaca srpske nacionalnosti sa severa podnesenih novembra 2022. godine.
Image
Foto: testmaxprep.com

Koha piše da u Sudskom savetu Kosova (SSK) nisu uspeli da saznaju razlog izostanka odluke.

U Tužilačkom savetu Kosova (TSK) rekli su im da ispituju svaki slučaj posebno.

Poznavaoci kosovskog pravosuđa smatraju da je takvo ponašanje pomenutih institucija neobjašnjivo i da se, po svemu sudeći, očekuje politička odluka o ostavkama sudija i tužilaca.

„Tužilački savet Kosova je u procesu analize svih ponuđenih ostavki. Nakon obrade donećemo odluku u vezi sa ovim ostavkama“, kazao je v. d. direktora Kancelarije za javnu komunikaciju u TSK, Bedri Gaši.

Ostavke na svoje funkcije u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici podnelo je 32 Srba – deset tužilaca i 22 službenika.

Krajem prošle godine kosovsko pravosuđe napustilo je ukupno 144 Srba, među kojima je bilo 25 sudija i 119 ostalih zaposlenih.

„Pitanje je još koliko dugo SSK i TSK mogu da ne reaguju povodom pomenutih ostavki. Moraju da počnu sa zapošljavanjem novih sudija i tužioca. Verujem da će problema u pravosuđu biti sve više ukoliko brzo ne dođe do dogovora u Briselu“, rekao je advokat Iljir Zekaj.

Nakon izlaska Srba sa severa Kosova iz prištinskih pravosudnih institucija, SSK i TSK su izvršili privremeno premeštanje sudija i tužilaca iz drugih regiona u Severnu Mitrovicu.

Prema Zakonu o sudovima, ukoliko sudija ili tužilac podnese ostavku – njegov mandat automatski ističe.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.