U Albaniji počeli radovi na centrima za prihvat migranata, koje finansira Italija

Radovi na izgradnji dva centra za prihvat migranata spasenih u italijanskim vodama, prema postignutom dogovoru sa italijanskim vlastima, počeli su u bivšoj vojnoj bazi na severu Albanije.
Image
Foto: Radio Kontakt plus

To je danas preneo novinar agencije Frans pres, prenosi N1, uz podsećanje da su migranti, koji su spaseni u italijanskim vodama, prebačeni u Albaniju.

Albanski parlament je u feburaru dao zeleno svetlo za sporni migrantski sporazum potpisan sa Italijom, kojim je otvoren put za izgradnju tih prihvatnih centra na teritoriji zemlje koja nije članica EU ali jeste na putu za članstvo.

U Lješu kamioni od juče ravnaju teren na ulazu u bivšu vojnu bazu, gde će migranti biti smešteni dok čekaju odgovor na zahteve za dobijanje azila.

Prvi objekat za proveru i registaciju migranata po dolasku na albansko tle će biti otvoren u luci Sveti Jovan na severu. Zatim će migranti biti prebačeni u Lješ gde će biti smešteni u prihvatnim centrima.

Projekat sređivanja terena predviđa uspostavljanje potrebne infrastrukture kako bi se omogućio pristup pijaćoj vodi i drugim stvarima potrebnim za boravak migranata.

Migranti će tu imati i pravnu pomoć koju će obezbediti međunarodne organizacije, uključujući i EU, u skladu sa italijanskim, albanskim i evropskim pravom.

Jedan meštanin rekao je da će centri biti okruženi zidom visokim sedam metara, kako bi migranti bili sprečeni da izađu.

Prihvatni objekti treba da budu otvoreni 20. maja, njima će upravljati Italija, a predviđa se da će moći da prime do 3.000 migranata istovremeno.

Izgradnju i vođenje centara, procenjene vrednosti između 650 i 750 miliona evra, u potpunosti će platiti Italija, u periodu od pet godina.

Italijanske vlasti će biti zadužene za održavanje reda u tim centrima, dok će albanska policija biti odgovorna za obezbeđenje spolja i tokom prevoza migranata iz jedne u drugu zonu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.