U Donjoj Gušterici održana druga Pitijada

"Ukusno" takmičenje!
Image
Foto: RTK2

U okviru Vidovdanskih svečanosti drugu godinu zaredom organizovana je Pitijada u Donjoj Gušterici, odnosno takmičenje u pravljenju najbolje kosovske pite.

U crkvi Kneza Lazara liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, a prisustvovao je veliki broj vernika i predstavnika lokalnih vlasti.

Prisutnima se obratila predsednica opštine Gračanica koja se zahvalila svim učesnicama koje su se potrudile da svojim veštinama naprave domaće pite i dodaje da su sve one pobednice jer čuvaju našu tradiciju.

„One su danas pokazale svoju veštinu i umeće u pravljenju domaćih, kosovskih pita. Na taj način one čuvaju našu srpsku tradiciju a to je mnogo bitno“, rekla je Ljiljana Šubarić.

Vredne učesnice Pitijade pripremile su slatke i slane posne pite, sa kiselim kupusom, crnim lukom, pečurkama, višnjama, jabukom i orasima.

„Nas četiri smo došle ovde, pre svega da se družimo i da pokažemo mladima da se te neke stvari koje su tradicija da se ne smeju zaboraviti, da se to prenosi sa kolena na koleno. Spremila sam slatke i slane pite. Pošto se sada posti, pitijada je posna, pripremaju se posne pite. Ja sam pripremala pitu sa crnim lukom i pitu sa šampinjonima“, kazala je jedna od učesnica, Gordana Toskić.

„Spremila sam pite sa mladim kupusom i krompirom. Okupile smo se danas ovde da se družimo pre svega. Volela bih da se ova tradicija nastavi da bi mogle i mlađe generacije da naslede nas starije“, kaže Smiljana Velić.

„Ja sam pripremila slatku pitu sa jabukama i orasima, da se na kraju svi malo zasladimo“, rekla je Suzana Mitrović

Prošlogodišnjoj učesnici Danijeli Simonović ove godine pripala je čast da bude žiri.

„Ovaj događaj za sve naše Srpkinje i sve naše vrednice koje žive na Kosovu, ovo je velika manifestacija i značajan događaj zato što pokazuju ono šta znaju i čuvaju tradiciju kroz kulinarstvo, tako da se naše kulturno nasleđe nastavlja, a i pokazujemo to što imamo i kako smo bogati u kulinarstvu“, dodaje Danijela Simonović.

Za najbolju domaćicu u pravljenju kosovske pite izabrana je Slađana Grbić, drugo mesto pripalo je Daliborki Jovanović, dok je treću nagradu osvojila Divna Rakić.

„Prvi put mi je da učestvujem. Pravila sam pitu od kiselog kupusa sa domaćim korama. Kore se peku na plotni, to je stari recept“, rekla je pobednica Pitijade, Slađana Grbić.

U susret Vidovdanu i seoskoj slavi koja se obeležava u Donjoj Gušterici, osim Turističke organizacije Gračanice i opštine Gračanica, organizatori manifestacije ove godine su i NVO „CSD“ i Crkvena opština Donja Gušterica.

Posetioci Pitijade imali su priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, a za najmlađe je priređeno iznenađenje iz srednjeg veka, srednjovekovne veštine. Manifestacija ove godine ima poseban značaj, jer ima humanitarni karakter. Sav prihod biće doniran za lečenje Ivone Ivanović iz Kuzmina.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.