U Leposaviću održan Velikogospojinski sabor

Tradicionalni 28. Velikogospojinski sabor kulturnog stvaralaštva pod nazivom “Sabiraj se golem zbore”, održan je sinoć na platou ispred crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću.
Image
Foto: Radio Mitrovica Sever

Saborovanje je počelo defileom ulicama Leposavića, a potom je usledila beseda starešine pomenute crkve, Milutina Popadića, koji se u parohijskom domu obratio prisutnima.

Program je obuhvatio nastupe kulturno-umetničkih društava iz Goraždevca, Parteša, Babinog Mosta, Šilova, Štrpca i Leposavića.

Organizatori ovogodišnje manifestacije – Centar za kulturu “Sava Dečanac” i KUD “Kopaonik”, potrudili su se da sve protekne u najboljem redu iz pesmu i igru.

Svim učesnicima dodeljene su zahvalnice i pehari, javlja Radio Mitrovica Sever.

Savez amatera Kosova i Metohije je plaketom za doprinos u očuvanju nematerijalne kulturne baštine nagradio savetnicu Ministarstva kulture i informisanja Đurđijanu Jovanović, predsednika Privremenog organa Opštine Leposavić Zorana Todića i direktora Doma kulture “Sava Dečanac” Gojka Milivojevića.

Nagrađena je i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, Milena Parlić.

Ona se zahvalila domaćinima na gostoprimstvu i prenela svoje utiske okupljenima nakon petodnevne posete svim krajevima Kosova i Metohije.

„Uspenije presvete Bogodrodice slavi se na ovoj našoj svetoj srpskoj zemlji. Upravo naša deca pokazuju kako se to Srbi na Kosovu i Metohiji bore protiv nepravde i kršenja osnovnih ljudskih prava. Svesna sam kroz šta prolazi naš narod na severu, pod kakvim je pritiskom. Kad god im je teško, treba da se sete svojih sapatnika i braće u enklavama, i monahinja i monaha u manastirima koji čuvaju srpstvo ovde. Kroz istoriju je srpski narod stradao, ali je i vaskrsavao, pa sam uverena da ćemo molitvom na današnji praznik i sa verom u Boga uspeti da prevaziđemo sva ovozemaljska iskušenja kojima smo izloženi“, rekla je Parlić.

Prisutnima se obratio i direktor Centra za kulturu “Sava Dečanac”, Gojko Milivojević.

„Uz reč se išlo u svatove, dočekivao položajnik i putnik namernik, uz reč se išlo u dodole, blagosiljalo i isceljivalo. Uz reč se po 28. put okupismo ovde, gde uz pesmu i igru dokazasmo još jednom da nas ima na Kosovu i Metohiji, da čuvamo tradiciju, da ovaj sabor u Leposaviću ima svoju težinu“, rekao je Milivojević.

Sabor je završen zajedničkim nastupom kulturno-umetničkih društava.

Trenutna političko-bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije je diktirala način organizacije, ali to nije umanjilo kvalitet manifestacije koja postoji punih 28 godina.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.