U porti manastira Sokolica služena liturgija povodom Velike Gospojine

U porti manastira Sokolica služena je liturgija povodom praznika Uspenije presvete Bogorodice iliti Velike Gospojine.
Image
Foto: Radio Mitrovica Sever

Spomenik kulture koji se nalazi u opštini Zvečan, danas je bio centar okupljanja brojnih vernika sa severa Kosova, javlja Radio Kosovska Mitrovica.

Prisutnima se obratio protojerej Milija Arsović.

„Velika Gospojina je veliki Bogorodičin praznik. Bogorodica je učila učenike Hristove posle njegovog vaskrsenja, ulivala im nadu i veru, često išla na ona mesta gde se Gospod pojavljivao, tu se molila i naučila nas da se molimo“, kazao je Arsović.

Naveo je kako bi vernici trebalo da se ponašaju tokom obilaska crkava i manastira.

„Često dolazimo u svetinje i manastire, ali ponekad samo prividno. Zato treba da znamo kako treba da se ponašamo. Treba da budemo smireni. Teško onome što ovde na zemlji misli da je neko i nešto. Svi smo mi potomci majke Božje, treba tako i da se ponašamo. Kada se pričešćujemo mi da se sjedinjujemo sa Gospodom. Treba da se zapitamo da li smo otišli čistim srcem, da li smo uvredili, oca, majku, brata, komšiju, rođaka… Kako da tražimo oproštaj od Gospoda, ako ne tražimo oproštaj od bližnjeg svoga, od onoga kome smo nešto nažao učinili“, rekao je Arsović tokom besede.

Pozvao je okupljene da se mole Bogorodici.

„Da nam bude na radost i na korist u ova teška vremena, kada smo zaista potrebni jedni drugima. Treba da zagrlimo jedni druge i da svi zajedno uspemo, da imamo radost i blagoslov Božji“, rekao je protojerej Arsović.

Manastir Sokolica je izgrađen u periodu između XIV i XV veka, predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Iako ne postoje tačni podaci o tome ko je bio ktitor manastira, pretpostavlja se da je reč o velmoži po imenu Musa, koji je bio oženjen jednom od sestara kneza Lazara.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.