U toku freskopisanje crkve Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

Uz blagoslov Eparhije raško prizrenske, krajem 2022. godine započeto je freskopisanje crkve Svetih Flora i Lavra u Lipljanu, koja ove godine proslavlja jubilej.
Image
Foto: Gračanica online

Hram koji je sagrađen 1934. godine, poklon je regenta kralja Aleksandra Karađorđevića, a projektovao je arhitekta Aleksandar Deroko.

“Sa živopisom smo krenuli krajem 2022. godine, tačnije prvog novembra. Plan je da to okončamo do kraja maja da bi sve bilo spremno za jubilarnih 90 godina od izgradnje crkve koje ćemo proslaviti 31. avgusta ove godine”, kaže za Gračanicu onlajn freskopisac i ikonopisac Đorđe Milanković.

Akciju početka freskopisanja ove crkve započeli su sami Srbi koji žive u ovom gradu, zajedno sa svojim parohom Dragišom Jerinićem.

“Nas je četvoro ovde trenutno, mislim da je to sasvim dovoljno za ovaj hram. Svako ima svoj deo posla imamo čoveka koji pozlaćuje, imamo čoveka koji radi ornamentiku, moju suprugu koja radi sve što stigne, šta može naravno, pošto je žensko. Ja sam tu na najvećem udaru, jer je na meni da sve to završim, od likova do draperija i da sve to bude pristojno i onako kako treba”, nastavlja Milanković.

Đorđe je, kaže, umetnost freskopisanja zavoleo još u detinjstvu.

“Nisam imao ja neka interesovanja za umetnost, već mi je na prvi pogled kad sam video ikonu nešto mi se javilo i praktično od tog trenutka kada sam video ikonu, izazio želju da počnem da radim nešto vezano za to. Ja praktično od tog momenta nisam ni prestao da slikam već dvadesetak godina. Tako da za mene je to suština mog života i mog stvaralaštva i jednostavno ne bih mogao ništa drugo da radim u ovom životu osim toga”, poručuje.

A živopisati jedan hram nije lako, smatra naš sagovornik.

“Potrebno je puno tehničke podrške od same pripreme podloge do formiranja skela koji je ogroman posao. Pogotovo za ovu crkvu gde smo sada. Uglavnom tu ide od najviših zona pa do najnižih zona. Evo sad smo da kažem na nekoj sredini, jer smo u toku cele zime prošle radili na gornjim delovima. Ovde smo imali sve uslove potrebne za zimski rad što je u tom tehničkom smislu praktično pa neizvodljivo da se radi zimi bez grejanja, jer je takva tehnologija u pitanju, da ukoliko dođe do smrzavanja boje ona neće biti trajna već će se samo sručiti sa zida”, ističe Milanković.

Najbitnije je, dodaje, da se oni koji prate crkvenu umetnost postaraju da to izvedu što je bolje moguće, te da freskopis bude trajan.

“Što bi rekli, ako hram oslikavamo da to bude jednom u našim životima, da on traje vekovima i da sačeka sva naša pokolenja i ona koja dolaze”, kazuje on.

Lipljan je jedini grad na Kosovu koji u svojoj porti ima dve crkve, Sveti Flor i Lavra i hram posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice koji datira iz 14. veka.

“Ova crkva je svedok da je vekovima postojao srpski narod na ovim prostorima”, poručuje lipljanski paroh Dragiša Jerinić.


Ukoliko i vi želite da pomognete živopisanje crkve u Lipljanu, uplatu možete izvršiti na sledeći žiro račun.

Komercijalna banka A.D. Beograd

Srpska pravoslavna crkva, Opština Lipljanska, Lipljan

Broj računa: 205-66793-14

Gračanica online


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.