Odbijena žalba TV Klan Kosova, oduzimanje dozvole za rad ‘politički motivisano’

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova odbilo je u petak žalbu televizije Kla, čime ostaje na snazi odluka o suspenziji sertifikata o poslovanju tog medija.
Image
Foto: Klan

Ministarstvo je 14. juna podnijelo krivičnu prijavu protiv Trgovinskog preduzeća Klan Kosova.

Krivična prijava je podnesena sa „tvrdnjom da se u poslovnom listu, pri promeni vlasnika, pojavljuju Peć – Srbija i Đakovica – Srbija“.

Komisija za razmatranje žalbi za registraciju preduzeća odlučila je u petak da je Agencija za registraciju preduzeća Kosova (ARBK) „postupila u skladu sa zakonom kada je suspendovala poslovni certifikat Klana Kosova“.

Odlukom Komisije ovaj slučaj je zatvoren u okviru ministarstva, a podnosilac žalbe ima pravo da podnese tužbu nadležnom sudu, navelo je ministarstvo.

TV Klan Kosova je nakon odluke rekla da „ni pod kojim uslovima neće prihvatiti takav autoritaran pristup“ državnih institucija i da će slučaj proslediti sudu.

Evropska unija i ambasadori zemalja KVINTA-e (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) izrazili su zabrinutost zbog odluke kosovskog Ministarstva. Ocenili su da bi to moglo imati posledice po medijski pluralitet na Kosovu.

EU i KVINTA naveli su da očekuju fer i transparentan proces za rešavanje te situacije.

„Veoma smo zabrinuti da je oduzimanje licence za poslovanje Klan Kosova nesrazmerna odluka koja će imati posledice po medijski pluralitet na Kosovu. Oduzimanje licence bilo kojem mediju je važan korak koji zahteva rigorozno razmatranje. Sloboda izražavanja i informisanja su suštinske karakteristike demokratskih društava“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Advokat za medijsko pravo Fljutura Kusari rekla je da su Pokret Samoopredjeljenje, premijer Aljbin Kurti i ministarka industrije Rozeta Hajdari, „doneli političku odluku da zatvore Klan Kosova“.

Kusari je tu odluku opisala kao „najveći napad“ na medijski pluralizam i demokratiju na Kosovu od strane političke partije.

Asocijacija novinara Kosova (ANK) je navela kako je uznemirena odlukom komisije, te da je riječ o politički motivisanoj odluci.

„Iako se na odluku može uložiti žalba sudu, nju treba shvatiti kao odluku pokreta Samoopredjeljenje i premijera Kurtija da se prvi put od završetka rata na Kosovu zatvore mediji“, navodi se u reagovanju.

Asocijacija „ohrabruje Klan Kosova da nastavi bitku na sudu i izražava uverenje da sud neće dozvoliti zatvaranje medija na Kosovu“.

Reagovao je i generalni sekretar Federacije evropskih novinara (FGE) Ricardo Gutierrez, koji je na Twitteru napisao da su Kosovo zahvatili „crni dani državne cenzure“, te da je Vlada konačno „uspela sa zatvaranjem“ Klana Kosova.

„Vlada Aljbina Kurtija gura zemlju u konzervativniji liberalizam, potpuno zanemarujući vrednosti EU“, napisao je Gutierrez.

Privatna nacionalna televizija Klan Kosova počela je sa emitovanjem 17. februara 2009. godine.

RSE


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.