N1: Ukidanje viza za kosovske Srbe, kada bi mogli da počnu pregovori

Evropska komisija je 16. novembra predložila ukidanje viza za vlasnike pasoša koje izdaje Kooridnaciona uprava, ali se o tom predlogu Evropki Savet i Evropski parlament još nisu oglasili.
Image
Foto: Kontakt Plus

“EU Komisija je 16. novembra usvojila predlog da se kosovskim Srbima koji su nosioci srpskih pasoša izdatih od strane Koordinacionog direktorata Srbije omogući da putuju u EU bez viza. Nakon što ga usvoje Evropski parlament i Savet, on će biti sastavni deo bezviznog režima za nosioce kosovskih pasoša i stupiti na snagu. To će omogućiti svim građanima Zapadnog Balkana da putuju u EU bez viza”, naveli su u Evropskoj Komisiji za TV N1.

Na pitanje o optužbama da EU diskriminiše kosovske Srbe ograničavajući im prava na kretanje i putovanje, jer su bezviznim režimom Kosova za putovanja u EU trenutno obuhvaćeni samo vlasnici pasoša koje izdaje administracija Kosova, nisu odgovorili direktno.

“Kosovski Srbi takođe mogu da podnesu zahtev za biometrijski pasoš Kosova kako bi putovali bez vize”, naveli su u pisanom odgovoru.

N1 je uputio i pitanja prestavnicima Belgijskog predsedavanja EU kada bi mogli da počnu pregovori o bezviznom režimu za kosovske Srbe, ali odgovor do sada nije stigao.

EU odobrila je bezvizni režim sa Kosovom od 1. januara ove godine, ali se on za sada ne odnosi na vlasnike pasoša koje izdaje Koordinacioni centar Srbije, a koji imaju prebivalište na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.