Ulutaš: Situacija je mirna, ali i dalje osetljiva, učetvorostručeno prisustvo Kfora na severu

Komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš ocenio je danas da je situacija na Kosovu uopšteno gledano mirna, ali i dalje osetljiva.
Image
Foto: Koha

On je u intervjuu za Tanjug, prenosi Euronews, rekao da je NATO, nakon rasta tenzija u proteklim mesecima, rasporedio više stotina dodatnih vojnika, tačnije da je učetvorostručio prisustvo Kfora na severu Kosova i utrostručio broj patrola, između ostalog i duž administrativne linije.

„Naša misija trenutno broji oko 5.000 pripadnika iz 28 zemalja članica i partnera NATO-a. Cilj ovih opreznih koraka je da osiguraju da misija Kfor nastavi da izvršava svoj mandat UN, koji se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, a to je da pruža sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, kao i slobodu kretanja, nepristrasno i u svakom trenutku“, rekao je Ulutaš.

On je istakao da će Kfor nastaviti da ulaže napore da spreči svaku eskalaciju i da je spreman da odgovori na bilo koji izazov, kroz dalje prilagođavanje stava, po potrebi.

„Kao treći u lancu reagovanja, nastavićemo da blisko sarađujemo sa Kosovskom policijom i Misijom Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS) kao prvim i drugim u lancu reagovanja. Ponoviću ono što je izjavio generalni sekretar NATO-a prilikom nedavne posete Zapadnom Balkanu u novembru: ‘Stabilnost u regionu zavisi od toga da sve strane biraju diplomatiju umesto nasilja. NATO čvrsto podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, i obe strane moraju postupati u dobroj veri’ „, rekao je Ulutaš.

Na pitanje kako komentariše tvrdnje Prištine da Srbija priprema napad na sever Kosova, a koje je Beograd odbacio kao netačne i neosnovane, Ulutaš kaže da ne želi da spekuliše o bilo kom scenariju, kao i da Kfor pažljivo prati sva relevantna bezbednosna dešavanja u regionu.

On je ponovo naglasio da Kfor ostaje usredsređen na izvršavanje svog mandata UN, zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999, odnosno da pruža sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu, kao i slobodu kretanja, nepristrasno i u svakom trenutku.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.