UNK: U Leposaviću napadnut kamerman RTK, novinari gađani kamenicama

Udruženje novinara Kosova (UNK) izvestilo je danas o novim slučajevima napada na novinare na severu Kosova.
Image
Foto: Twitter/PrtSc

Najnoviji se dogodio u Leposaviću, a neposredno nakon posete kosovskog ministra administracije i lokalne samouprave ovoj opštini.

„Medijski timovi iz Prištine danas su bili meta brutalnog napada dok su radili svoj posao u Leposaviću“, navelo je ovo udruženje.

Naglašavaju da je fizički napadnut kamerman RTK, Bard Bekteši (Bekteshi), a da mu je tom prilikom polomljena i kamera.

Javni servis Kosova je ujedno objavio video-snimak napada.

Novinarka Venera Džodžaj (Xhoxhaj) je u izjavi za Udruženje novinara Kosova kazala da su demonstranti ujedno kamenicama gađali medijske ekipe Teve 1, RTV Dukađini, RTK, Kljan Kosova i KTV.

„Gađali su nas kamenjem, neke kolege dok su odlazile su pale, a naš snimatelj Bard Bekteši je gurnut, oboren i zatim fizički napadnut, a nanete su mu povrede po glavi i telu“, rekla je Džodžaj.

Iz ovog udruženja poručuju da su uputili hitan poziv Kosovskoj policiji i međunarodnim predstavnicima u Leposaviću, kako bi pružili bezbednost novinarima i snimateljima koji se tamo nalaze.

„UNK najoštrije osuđuje ovaj napad, istovremeno najavljujući da će za sve ove napade koji su se desili na severu zemlje biti obaveštene sve međunarodne organizacije koje se bave bezbednošću novinara i slobodom medija“, poručuju iz Udruženja.

Kako javljaju prištinski mediji, do napada je došlo tokom posete kosovskog ministra administracije i lokalne samouprave, Eljberta Krasnićija, ovoj opštini.

Krasnići se danas ponovo sastao sa novim gradonačelnikom Leposavića.

Sa druge strane, njegov odlazak propraćen je zvižducima i negodovanjem građana koji protestuju već duže od 20 dana ispred opštinske zgrade, ali i bacanjem farbe na službeno vozilo.

Tokom odlaska je upotrebljena šok-bomba, a kako bi se građani rasterali, izveštavaju mediji.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.